Hárommillió fontért kelt el a Velázquez-kép

"Kicsit" többet ért a festmény, mint azt először hitték

Hárommillió fontért (egymilliárd forintért) kelt el az a Velázquez-festmény szerdán Londonban, amelyről korábban azt gondolták, hogy egy XIX. századi brit művész alkotása.

2011.12.08 09:55MTI

A Bonhams aukciósház Matthew Shepperson brit festő árverésre szánt művei között bukkant rá a képre. A szakértők véleménye és a röntgensugaras vizsgálat nyomán egyértelműen kiderült, hogy nem egy párszáz font értékű munkáról, hanem a spanyol mester 1631. és 1634. között született festményéről van szó.
   
A XVII. századi spanyol festőművésznek, Diego Velázqueznek mintegy száz ismert műve maradt fenn, és ezek közül is csupán néhány darab van magángyűjtők tulajdonában.
   
Andrew McKenzie, a Bonhams régi mesterekkel foglalkozó igazgatója pályafutása egyik csúcspontjaként értékelte, hogy része lehetett a műalkotás azonosításában és eladásában.
   
Az aukciósház szóvivője szerint a kopaszodó, fekete tunikás, fehér gallért viselő férfit ábrázoló alkotást egy amerikai gyűjtő vásárolta meg.
   
A szerdai árverés további fénypontja volt a holland Adriaen Coorte egy csendéletének licitje. A festmény a művész korábbi eladásaihoz mérve 2,1 millió fontos (738 millió forintos) rekordáron ment el. Az aukció összbevétele 6,3 millió fontra (2,2 milliárd forintra) rúgott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.