Columbo autója

Lázár Ervin felesége belement a dzsumbujba

Kedden délután mutatják be Vathy Zsuzsa új könyvét, a Helikon Kiadónál megjelent Columbo autója című kisregényt a budapesti Ráday Könyvesházban.

2011.11.21 17:03MTI

Itt él szüleivel és három lánytestvérével Roland, a kivételesen tehetséges, remekül rajzoló, szavaló, zenélő cigányfiú. Vajon ki lehet-e törni ebből a világból? Van-e esély a felemelkedésre? Mire elegendők a kiváló adottságok? - többek között erre keresi a választ a 106 oldalas Columbo autója című kisregény.

Vathy Zsuzsa felidézte: a könyv ötlete egy négyrészes riportból született, amelyet a budapesti Illatos út és a Gubacsi út sarkánál található városrészről, az úgynevezett "dzsumbujról" készített egy hetilapnak. "Itt lakunk a IX. kerületben. Mindig lelkiismeret-furdalásom volt amiatt, hogy soha nem írtam erről dzsumbujról, ahol köztudottan nagy szegénységben, sokszor földbe vájt kunyhókban élnek emberek" - mesélte az író, hozzátéve, hogy a kerület egyik alpolgármestere vetette fel, lenne-e kedve írni arról kerületi az iskoláról, ahol alapfokú művészképzés folyik. Az iskola igazgatója ajánlotta a figyelmébe Rolandot, akivel Vathy Zsuzsa több interjút is készített. Volt, amikor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban találkoztak - "valószínűleg akkor járt életében először könyvtárban" - máskor beültek az autóba és ott beszélgettek. Mint a szerző kiemelte, nagy szerencséje volt, hogy a fiú szeretett és jól is tudott beszélni. Vathy Zsuzsa megismerte a Roland családját is, anyagi hátterüket, valamint a Kén utca lakóit. "Egy szorgalmas cigánycsaládról van szó. Szép, rendezett lakásuk van, a négy gyerekből három biztosan le fog érettségizni, stabil lábon áll mindenki" - jegyezte meg. Roland mesélt szabolcsi nagyszüleiről, a családi hagyományokról, iskolai élményeiről, arról, hogyan zajlott az oktatás. A húszéves fiú az interjú után nem sokkal Németországba költözött.

"Amikor a könyv befejezésén gondolkodtam, arra jutottam, úgy kellene befejezni, hogy Roland elutazik. És valóban, egy-két hét múlva valóban elment" - fogalmazott a József Attila- és Márai Sándor-díjas alkotó. A kész könyvet ezért a főszereplő még nem láthatta, viszont Vathy Zsuzsa a családnak már megmutatta és örültek neki. A cím egy vetélkedőre utal, amiben a főszereplő azt a kérdést kapja, milyen márkájú Columbo autója. "Nem tudják, így nem jutnak tovább. Joggal háborognak, hiszen ilyet csak az tudhat, aki esténként ott ül a televízió előtt" - fogalmazott az írónő.

Arra a kérdésre, hogy miért a novellaformát választotta a riport helyett, Vathy Zsuzsa azt válaszolta, mivel nem volt elegendően mély ismerete a témáról, a hiányzó részleteket a képzeletével egészítette ki.

"Ahol nem akartam kérdéseket feltenni, túlságosan bizalmaskodni, ott nyúltam a fikció eszközéhez" - tette hozzá.

A kötetbe összesen tizenhét novella készült, mulatságos és keserű történetek vegyesen, ezek olvashatók egybefüggő szövegként, kisregényként is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.