Rekordösszegért talált gazdára

Elkelt a világ legnagyobb sárga gyémántja

Rekordösszegnek számító 10,9 millió dollárért (2,5 milliárd forint) talált gazdára a világ eddig ismert legnagyobb sárga gyémántja a Sotheby's aukciósház kedd esti árverésén Genfben.

2011.11.16 16:56MTI

"Ez az összeg abszolút rekordnak számít egy sárga gyémánt esetében" - mondta el az újságíróknak David Bennett, a Sotheby's aukciósház ékszerrészlegének vezetője, aki egy genfi luxusszállodában vezényelte le a 150 érdeklődőt vonzó árverést.
   
A Sun-Drop (Egy csepp a Napból) néven ismertté vált körtealakú ékkövet a rendkívül ritka és hihetetlenül élénk színükről ismert Fancy Vivid gyémántok családjába sorolták a szakértők. A 110,3 karátos sárga drágakő a világ eddig ismert legnagyobbja a maga kategóriájában.
   
Bennett elmondta, a nyertes licit egy névtelen telefonálótól érkezett. Mint hozzátette: a drágakő leütési ára alig valamivel maradt el a 11-15 millió dollárról (2,6-3,5 milliárd forint) szóló előzetes becslésekhez képest.
   
Az ékkövet a világ egyik vezető gyémánt ékszergyártója, a Cora International bocsájtotta árverésre, amely 2010-ben bukkant rá a drágakőre a Dél-Afrikai Köztársaságban. Miután a gyémántot körteformájúra csiszolták, a londoni Természettudományi Múzeumban állították ki, majd a hongkongi közönség is megcsodálhatta.    
   
"Soha senki nem hordta még, így az új tulajdonosát éri a megtiszteltetés, hogy elsőként viselje az ékszert" - mondta Bennett. A 10,9 millió dolláros leütési ár nem tartalmazza a közvetítői díjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.