Mozgásszínház

Könyvbemutató Nagy József táncos-koreográfusról

Könyvet írt Nagy József mozgásszínháza címmel Milan Madjarev belgrádi színházrendező és esztéta, a könyvbemutató pénteken lesz a magyarkanizsai Művészetek Házában.

2011.11.08 19:59MTI

Bicskei Zoltán, a híres táncművész által a vajdasági városban létrehozott Nagy József Regionális Kreatív Műhely munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a könyvbemutatót a műhely szervezi. A szerb színházi szerző kötetét, amelyben a táncos-koreográfus több évtizedes munkásságát foglalta össze, a Vajdasági Színházi Múzeum adta ki.

A bemutatón beszélgetnek a szerzővel, Milan Madjarevvel, Ivana Kocival, a kötet szerkesztőjével, Vladimir Kopel színházi kritikussal, Miroslav Jovancic festőművésszel, muzsikussal és részt vesz az eszmecserén Bicskei Zoltán is. Utána filmrészleteket vetítenek Nagy József előadásaiból.

Nagy József egyik híres előadása, a 2008-ban készült Sho-bo-gen-zo című, amelyet a japán buddhisták azonos nevű szent könyve inspirált, a Fiatal Világ Színháza című fesztivál keretében mutatkozik be Lipcsében szerdán és csütörtökön, majd a franciaországi Cahor színházában december 6-án. Nagy József partnere Cecile Loyer táncosnő és két muzsikus: Joelle Léandre és Szelevényi Ákos.

Nagy József Magyarkanizsán született 1957-ben, Újvidéken (Novi Sad), majd a 70-es évek végétől Budapesten néprajzot, fuvolát, és pantomimjátékot tanult. Ezután Párizsba ment, Marcel Marceau-nál majd Eugene Decraux-nál a mimet és a mozgásművészetet sajátította el. 1987-ben mutatta be első önálló rendezését, a Pekingi kacsa címűt, amellyel fölkeltette a világ érdeklődését. Számtalan olyan művet készített, amelyhez kortárs magyar zeneszerzők, köztük Szabados György szerezték a zenét. 2001-ben megkapta a legrangosabb európai színházi díjat és abban az évben a francia Becsületrendet is.

Nagy József máig vezeti az orléans-i nemzeti koreográfus központot, rendszeresen hazajár szülővárosába, Magyarkanizsára, ahol ő alapította a regionális kreatív műhelyt. Társulatával szeptemberben részt vett az 5. Pécsi Nemzetközi Táncfesztiválon. A táncos-koreográfus két produkcióját, a Megnevezhetetlen és a Cherry Brandy című előadást a Nemzeti Színházban láthatta a közönség októberben; a darabokat a Café Budapest - Kortárs Művészeti Fesztivál keretében tűzték műsorra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.