Tájkép ciprusokkal

Huszonöt millió dollártért is elkelhet a Klimt-festmény

Akár 25 millió dollárért (5,4 milliárd forintért) is elkelhet Gustav Klimt Litzlberg am Attersee című tájképe, amelyet novemberben árverez el a Sotheby's New Yorkban.

2011.10.23 14:06MTI

Az osztrák festő tájképei a modern művészet nagyszerű ikonjai közé tartoznak - értékelte a november 2-i árverés előtt a művész munkáit Simon Shaw, a Sotheby's New York-i szakértője. Klimt 1915-ben festette meg az Attersee drámai látképét.

A festő Bécsből kiszabadulva gyakran töltötte a nyarat a tó környékén. Szeretett ezeken a tájképeken dolgozni, mert alkalmat nyújtottak neki számos új technika kipróbálására. Mint Shaw emlékeztetett, Klimt Kirche in Cassone - Landschaft mit Zypressen (Templom Cassonéban - Tájkép ciprusokkal) című festménye tavaly februárban közel 27 millió fontos rekord áron kelt el Londonban.

A Litzlberg am Attersee című képet idén adta vissza a jogos tulajdonosának a Salzburgi Modern Múzeum.

Az alkotást a második világháború idején a nácik kobozták el a néhai Klimt-gyűjtő, Viktor Zuckerkandl lánytestvérétől. A munka zsidó szervezetek és a salzburgi városvezetés között létrejött megállapodásnak köszönhetően került a jogos tulajdonos örököséhez, George Jorischhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.