Érdemes lesz beülni a moziba

A legjobb román filmek Szegeden

Kimpián Péter, a rendezvény egyik szervezője közölte: az elmúlt évek legjobb román filmjeiből láthatnak válogatást azok, akik hétfőtől ellátogatnak a szegedi Grand Café művészmoziba.

2011.10.20 12:09MTI

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete által immár negyedik alkalommal megrendezett filmnapok mottója idén: Határon innen és túl. A történetek jó része ugyanis határokról és határhelyzetekről szól, a szó konkrét és átvitt értelmében: a filmek helyszínei között van kis tanya a román-magyar határon és moldáv-román esküvő is.
   
A magyar felirattal vetített alkotások között vannak többszörösen díjazott filmek, mint amilyen a Morgen, a Besszarábiai menyegző vagy a Legjobb szándék, amely a locarnói filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért és a legjobb férfi színésznek járó elismerést, valamint a miskolci CineFest New Europe díját.
   
Szerepel a programban olyan alkotás is, amelyet először láthat a magyar közönség: ilyen Ana Lungu és Ana Szel filmje, A cet gyomrában, amely a még harminc évesen is szüleivel élő Ana történetét meséli el.
   
A filmszerető közönség mellett a balkáni rézfúvós zene rajongóinak érdeklődését is fölkeltheti az utolsóként, október 29-én vetített mozi, Dan Chisu A medve című alkotása, amelynek zenéjét Goran Bregovic írta. Az 1990-es évek Romániájában játszódó filmben az állami cirkusz medvéjének kalandos sorsa elevenedik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.