Fekete zászlók, nemzeti lobogók

Október 6. - az összefogás fontosságát hangsúlyozták Aradon

Az összefogás és a magyar nemzethez való tartozás felvállalásának fontosságát hangsúlyozták a nemzeti gyásznap alkalmából Aradon tartott megemlékezéseken felszólaló magyarországi és romániai magyar politikusok.

2011.10.06 17:07MTI

Az aradi megemlékezések a belvárosi katolikus templomban kezdődtek, ahol a misén Marton József pápai prelátus, kolozsvári teológiaprofesszor a Tízparancsolaton keresztül mutatta be, hogy hitük segítségével miként maradhattak belsőleg szabadok az aradi tizenhármak. "Életküzdelmünkben mi is tanuljunk az aradi hősöktől" – foglalta össze beszédét.

A templomi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kivégzett tábornokainak vesztőhelyénél koszorúzás követte.

Az egész napos megemlékezés-sorozat az aradi Szabadság szobornál zárult.

Ott elmondott beszédében Soltész Miklós szociális-, család- és ifjúságügyi államtitkár az aradi vértanúk példamutatása kapcsán a magyar nemzethez való tartozás fontosságát hangsúlyozta, utalva a helyi magyar közösség számára is fontos, Romániában október 21-től 31-ig tartó népszámlálásra. "Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor megvallhatja, mely nemzethez, közösséghez tartozik. Megvallhatja, hogy hite mely egyházhoz, mely felekezethez köti. Fontos, hogy segítsük egymást, fontos, hogy szégyenérzet nélkül valljuk meg - büszkén, de nem gőgösen – azt, amit őseinktől örököltünk, amiért a tábornokok ezen a helyen meghaltak" – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ennek a közös szemléletnek a középpontjában a magukért cselekvő egyénekre épülő közösségnek kell lennie. A magyarság ereje ebben volt a forradalom és a szabadságharc alatt is, és az azóta eltelt időszakban is – mondta Soltész Miklós. Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében ugyancsak az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. "A közös célokért össze kell fognunk. (…) Az összefogás kényszerűsége igaz itt, Erdélyben, a Székelyföldön, a Partiumban, igaz a Kárpát-medencei magyarságra, hiszen közösen tudunk jövőt építeni, máskülönben szétesünk" – mondta.

Calin Bibart, Arad megye prefektusa rövid beszédében arról szólt, hogy optimizmusra ad okot az egyesült Európa, az aradiak pedig példát mutatnak az egymás iránti tiszteletből.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere beszédében a kivívott jogok fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a hét éve újra felállított Szabadság szobor megerősíti a romániai magyarok szabadságérzetét, és ennek a közösségnek élnie kell az eddig megszerzett jogaival. Felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai népszámláláson is vállalni kell a magyar nemzethez való tartozást.

"Ezzel tartozunk elődeinknek, az általuk vállalt küzdelemért" – mondta az alpolgármester.

A vesztőhelyi koszorúzáshoz hasonlóan a beszédeket követően a Szabadság szobornál is magyarországi és romániai politikusok, civil szervezetek képviselői és magánemberek helyezték el koszorúikat és virágaikat.

Az aradi koszorúzásokon a magyar politikai pártok és szervezetek közül az MSZP, a Jobbik és a Fidelitas képviselői is részt vettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.