"Maradunk még egy kicsit"

Addig kell a katonát a frontra küldeni, míg meg nem döglik

Az afganisztáni koalíciós erők parancsnoka szerint a kivonulás 2014-es határideje biztosan tolódni fog. A Fehér Ház eredetileg azt mondta, a csapatkivonások 2011 júliusában megkezdődnek, és 2014-re minden harci alakulatot kivonnak az országból. Vagy mégse.

2011.10.04 18:07ma.hu

John Allen szerint - aki David Petraeus tábornokot váltotta az ISAF élén - a tervet lehet, hogy megváltoztatják. A CBS-nek adott interjújában a parancsnok meg is indokolta a dolgot: „A terv az, hogy győzzünk. A terv az, hogy sikert érjünk el. Szóval, bár sokan azt mondják, a NATO Lisszaboni konferenciáján született döntés eredményeképpen 2014-re kivonulunk, valójában még sokáig itt leszünk” - mondta a négycsillagos tábornok.

Elmondása szerint a terv részleteit még nem dolgozták ki. Sem az Afganisztánban 2014 után is maradó amerikai kontingens létszámáról, sem az összetételéről nincs végleges adat. Mint ahogy az afgán kormány sem adta beleegyezését semmiféle új megállapodáshoz.
Allen tábornok hozzátette, hogy amerikai terrorelhárító egységek, és katonai tanácsadók még a tényleges csapatkivonás után is maradni fognak. „Ez egy nagyon fontos üzenet. Afganisztánt nem hagyjuk magára” - adott magyarázatot a parancsnok.

Nemkívánatos személy a hazatérő katona

A cím, miszerint "Addig kell a katonát a frontra küldeni, míg meg nem döglik" mondat tavaly egy katonai konferencián hangzott el, melyen e sorok írója is részt vett. Az USA ugyanis hatalmas problémával küzd: nem tudja a társadalomba visszaintegrálni külszolgálatos katonáit. A poszttraumás stressz szindrómával szinte minden, misszióból hazatérő küzd, jellemzően apátia (érzelmi üresség, közöny), befelé fordulás, táplálkozási zavar, alvászavar, visszatérő rémálmok és emlékképek, szorongás és ingerlékenység vagy dühkitörések, bűntudat tünetekkel, amely komoly terhet jelent a közvetlen és közvetett környezete számára egyaránt. Bár ez csak a másodlagos szempont, az elsődleges az, hogy többletkiadással jár kezeltetésük, amely gyakran élethosszig is eltart - komolyan megcsapolva az egészségügyi kasszát.

Múlt szombaton Obama elnök még azt mondta, a csapatok kivonása Afganisztánból sínen van. „“Jelentős előrelépéseket látunk az al-Kaida elleni harcban; visszaszorítottuk a tálibok lendületét; és azt látjuk, hogy az Afgán Nemzeti Biztonsági Erők kiképzése egyre hatékonyabb” - mondta Obama a Kongresszusnak.

A helyzet Afganisztánban, mindezen hangzatos kijelentések dacára, folyamatosan romlott az elmúlt hónapok során. A terroristák több prominens politikust, valamint Hamid Karzai kormányának támogatóit ölték meg. A meggyilkoltak listáján szerepel a volt elnök, Burhanuddin Rabbani, Uruzgan tartomány kormányzója Jan Mohammad Khan, és Karzai féletestvére, Ahmed Wali Karzai.

A militáns csoportok mindemellett több sikeres és igen véres támadást vezettek az Afgán védelmi erők és az ISAF csapatai ellen. A 10 éves megszállás során az idei augusztus volt a legvéresebb hónap a koalíció számára, csak az amerikaiak 66 katonát vesztettek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.