A hatodik tag

Berlin "beromul": már ott is Dupla a Szimpla

A Szimpla vendéglátó család hatodik tagja nyitja meg kapuit Berlinben, a német fővárosban.

2011.09.15 15:23ma.hu

A három éve sikeresen üzemelő berlini Szimpla kávézó tapasztalatait is felhasználva szeptember 16-án nyílik a Badehaus Szimpla Musiksalon, mely közösségi tér és klub funkciókat egyaránt el fog látni.

A berlini Szimpla kávézó eddig is fontos szereplője volt a magyar kulturális élet szervezésének, elég csak a Karneval der Kulturen idei díjára gondolni, a Badehaus ennél többet ambícionál, a magyar és a közép-európai kortárs kultúra zászlóshajója szeretne lenni. A névválasztást az indokolja, hogy az épület egy szerelőpályaudvar szolgálati fürdőhelységeként szolgált egészen annak bezárásáig. A volt pályaudvari területen egy óriási kulturális és szórakoztató negyed épült és épül fel, melynek egyik tagja lehet a Szimpla, miután sikerrel pályázott a tulajdonos befektetőtársaságnál. A Revalerstrasse sokszínűségét gyarapító Zeneszalont, a külföldön az egyetemeken, Magyarországon jobbára a fesztiválokon megismert NFC kártyás fizetési-, és kedvezményrendszer teszi technikai értelemben különlegessé.

A Badehaus első koncertjét Palya Bea adja, majd 17-én a szabadkai Gyass (Lajkó Félix zenekara), 20-án a Nadara - Transylvanian Gipsy Wedding Band Marosvásárhelyröl, 24-én a makedón Foltin ("pseudo-emigranski cabaretska"), 26-án a cseh Dva ("non-exist nations folklore") lesz hallható.

Fellépnek berlini zenekarok is (Juri and the Gagarins, Whatever Rita Wants, the goodnight circus) és havi rendszerességgel lesz táncház a Buda Folk Banddel. Heti jam-session és bárzongora est színesíti a zenei programot.

A Badehaus filmprogramját a SzimplaFilm biztosítja Budapestről: a programban a 2010-es lengyel nemzeti Oscar jelölés, a The Reverse és két moziérett dokumentumfilm, a cseh Czech RAPublic és az észt Disco and Atomic Wars lesz látható.

A rendezvénysorozatot a berlini magyar nagykövet, Czukor József nyitja meg szeptember 15-én 19h-kor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.