Bagolyszlgálat és romkocsmák

Tiltakoznak a vendéglátósok az erzsébetvárosi csendrendelet ellen

Csendrendelet készül a fővárosi VII. kerületben: az önkormányzat éjfél után bezáratná a vendéglátóhelyeket A lakók panaszkodnak a zaj és a piszok miatt, a helyi vendéglátósok egyesülete tiltakozik.

2010.06.24 10:22MR1-Kossuth Rádió - 180 perc

Budapest, VII. kerület, belső Erzsébetváros, a romkocsmák és kerthelyiségek szűk hazája. A kerületben 50 vendéglátóhely van, a Kazinczy utcában több is egymás után. A lakók panaszkodnak a zaj, a szemét miatt, van, aki azért nem áll a kocsijával az utcának arra a szakaszára, mert fél, hogy összekarcolják.

A romkocsma kiürült bérház, lepattant, megejtően kopott közeg, benne a régmúlt foteljei, nyikorgó székei elegyítve meghökkentően kreatív, szellemes tárgyakkal, díszítésekkel. Bent fiatal felnőttek, diákok ücsörögnek, igazi kortárs hely, nincs is ilyen máshol a világon, ez csak a mienk. A külföldiek sem hagyják ki a jellegzetes pesti kult helyeket, a baj az, hogy többnyire annyira örülnek, hogy nem tudnak csendben maradni. Két fiatal éppen petíciót ír alá, tiltakozásul a tervezett éjféli záróra miatt.

A vendéglátóhelyesek és éjjel-nappali boltosok sem értik, miért ez a hirtelen csendrendelet. Már egy éve egyeztet az Élő Erzsébetvárosért Egyesület és az önkormányzat, hogy milyen megoldásokkal lehetne csökkenteni a zajt, a szemetet. Gauder Márk, az egyesület egyik tagja, romkocsmás, sorolja, eddig mi mindent tettek meg: plusz kukák, járdatisztogatás, közvécé nyitás, biciklitárolók, utca lezárás, taxis droszt.

És a Bagolyszolgálat.

„A Bagolyszolgálat egy éjszakai hostess szolgálat, a turistákat igyekszik koordinálni, irányítani. Térképeket osztogatnak nekik, illetve anyanyelvükön magyarázzák el nekik, hogy mit, merre találnak. Egészen a múlt hét végéig együttműködésben voltunk, közösen tartottunk még lakógyűlést, ahol valóban fogalmazódtak meg panaszok, amiket érdemben kéne kezelnünk. Mi értjük a legkevésbé, hogy miért lépte ezt meg az önkormányzat. Szerintem ez egy kampánylépés.”

Róna András ügyvéd emlékeztetett, hogy a szomszédos VI. kerületben tavaly már megbukott a csendrendelet, és szerinte a képviselőtestület nem is hozhat ilyen tilalmas döntést.

A jegyző hatásköre, hogy egyedileg, egyes helyek nyitva tartását korlátozza.

„A képviselőtestületnek nincs hatásköre, hogy olyan jogszabályt hozzon, amely minden üzlet, vagy általában az üzletek nyitva tartását megtiltja. A képviselőtestület szabályokat hozhat a nyitva tartásra.”

Ha pénteken úgy dönt a VII. kerületi képviselő-testület, hogy éjfélkor mégis be kell zárniuk a vendéglátóhelyeknek, hónapokig az lesz érvényben, ugyanis hiába tiltakozik a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, ahogyan a VI. kerület esetében is tette, mondván alkotmányellenes a döntés, csak ősszel ül össze ismét a testület, az Alkotmánybíróságnál pedig hónapokig is eltarthat, míg megszüntetnek egy jogszabályt

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.