Semana brasil

Szappanopera-mentes pár nap brazil forgatag Budapesten

A sokszínű brazil kultúrából ad ízelítőt kiállításokon, irodalmi, gasztronómiai, zenés és táncos eseményeken keresztül a Brazil hét.

2011.09.03 12:14MTI

A Semana brasil elnevezésű programsorozat hagyományteremtő céllal rendez meg a Magyarországon Élő Brazilok Tanácsa és a dél-amerikai ország nagykövetsége.

Az idén júniusban alakult tanács a nagykövetséggel - Sérgio Eduardo Moreira Lima nagykövettel - összefogásban szeptember 8. és 13. között várja színes programokkal az érdeklődőket.

Az eseménysorozat hivatalosan már szeptember 7-én, Brazília nemzeti ünnepén kezdetét veszi egy fogadással, a programok egy nappal később kezdődnek Sergio Valmir Bosa brazil festőművész kiállításával, amely az I. kerületi Hapimag Galériában lesz látható október 15-ig - tájékoztatta a nagykövetség az MTI-t.

Ugyanaznap Brazil színek Budapesten címmel is nyílik kiállítás, a Nádor Galéria szeptember 23-ig látogatható tárlata brazil képzőművészek munkáit sorakoztatja fel.

Brazília méltán híres irodalmából ad ízelítőt a Kávé és irodalom című irodalmi délután, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) brazil lektorátusa szervez. A szeptember 9-i programon verssel és prózával, mellé pedig brazil kávéval és süteményekkel várják a vendégeket.

Az eseménysorozat keretében - szintén szeptember 9-én - előadást tart Brazília, ahogy mi ismerjük címmel Pál Ferenc, az ELTE BTK dékán-helyettese, a Portugál Irodalmi és Nyelvi Tanszék vezetője Brazília és Magyarország kapcsolatáról.

Néptánc- és népzenei bemutatók, táncoktatás, capoeira-bemutató és -workshop várja szeptember 10-én a Brazília ízlés szerint - Fedezd fel Brazíliát! elnevezésű egész napos programon az érdeklődőket a Brazil Kulturális Központban, a VII. kerületben.

A hétvége második napján, szeptember 11-én utcafesztivált rendeznek, erről a capoeira és a tánc mellett a foci sem hiányozhat, valamint ügyességi játékokkal, élő zenével és brazil fogásokkal készülnek a szervezők a Pesti Bisztróban.

A brazil hét utolsó előtti napja a gasztronómia jegyében telik, a vendégek ételkóstolót kapnak, felfedezhetik a hagyományos brazil konyha receptjeit, a dél-amerikai ország édességeit, gyümölcsleveit, de még főzőiskola (feijoada) is lesz. A Corcovado étteremben zenés-táncos vacsora zárja a napot.

A fesztivál szeptember 13-án filmvetítéssel zárul, a Művész moziban Karen Harley rendezését, a Kincsek a szeméttelepen című díjnyertes dokumentumfilmet vetítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.