Könyvbemutatók, felolvasások, dedikálások

Országszerte számos programot szeveznek a költészet napja alkalmából

Ma van a költészet napja, ez alkalomból megemlékezéseket, könyvbemutatókat, felolvasásokat, dedikálásokat, konferenciákat tartanak országszerte. Az ünnepen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök emléktáblát avat fel Faludy György író egykori budapesti házának falán.

2008.04.11 06:54MTI

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Ezen a napon hagyományosan koszorút helyeznek el az irodalmi szervezetek képviselői és a IX. kerület polgármestere a költő budapesti emléktáblájánál, egykori lakóhelyén, a ferencvárosi Gát utcában.

A megemlékezésen Turczi István költő mond beszédet. Megkoszorúzzák a költő Liszt Ferenc téri szobrát is, ahol Juhász Ferenc költő szólal fel az ünnep kapcsán. Ma avatják fel Szécsi Margit költő újraöntött mellszobrát is Budapesten, az ünnepségen beszédet mond Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke.

Különleges program Nyíregyházán

Különleges programot szervez a költészet napján Nyíregyházán a Mentális Egészségért Tenni Akarók Klubja: verseket hallgathatnak a vasútállomáson, az autóbuszjáratokon, egy bevásárló központban, sőt egy vendéglátóhelyen is az emberek. Vaskó Ilona klubtitkár elmondta: a nyíregyházi vasútállomáson az utastájékoztató hangszórókból hangzanak majd el a szavalatok a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeinek előadásában.

Hozzátette: az 5-ös, a 7-es és a 8-as számú nyíregyházi helyi járatokon, valamint a Nagykálló-Nyíregyháza közötti helyközi járaton élőben a nyírbátori Talán Teátrum tagjai szavalnak verseket péntek reggel 7 és 8, valamint délután 14 és 16 óra között. A NyírPlázában, valamint a Rolling Rock Étteremben szintén felhangzik majd egy-egy irodalmi remekmű a költészet napján, s egyben mentális erősítőként a rohanó, stresszes világban élő emberek kikapcsolódását szolgálva - jegyezte meg.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.