Évek óta érik a tőke

A borvidéki termékleírásban forrhat ki a tokaji-vita

Megoldódhat a Tokaji-névhasználatról évek óta szóló vita: az európai uniós borreform miatt kötelezően elkészítendő borvidéki termékleírás eldöntheti a kérdést.

2011.08.10 07:15MTI

A borreform része ugyanis az oltalom alatt álló borok termékleírásainak az elkészítése - írja a Napi Gazdaság.

Magyarországnak 2011 végéig kell eljuttatnia az Európai Bizottságnak (EB) a hegyközségek által kidolgozott, majd a szakminiszter által jóváhagyott termékleírások pótlásait, - a történelmi borvidékek már a csatlakozáskor uniós védelmet kaptak.

Ha csak a magyar elképzelések alapján benyújtott leírásra bólint rá a bizottság, akkor a szlovákok minden követelése érvényét vesztheti - akár a nagyobb termőterülettel, akár a borkészítéssel kapcsolatban is. Utóbbi esetében kénytelenek lennének a magyar előírásokat átvenni és alkalmazni, ha használni szeretnék a tokaji nevet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.