Nem hekkeznek

A csodás megmenekülés: ünneplik a balatoni halászokat

Pénteken halászléfőző-versennyel veszi kezdetét, és a vasárnap esti pánsíp-koncertig tart Vonyarcvashegyen a balatoni halászok idei ünnepe, amely programsorozat 40 halász egykori csodás megmenekülésének ünnepléséből vált tradícióvá.

2011.08.04 18:55MTI

A legenda szerint egy halálos áldozatokat is követelő, hirtelen jött téli viharban sodródott a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb aljára az a jégtábla, amelyről sikerült 40 halásznak megmenekülnie. Hálából emelték a domb tetején a Szent Mihály-kápolnát, ahol manapság a nyári időszakban istentiszteleteket és kamarakoncerteket tartanak. Szerdahelyi Károly építész tervei alapján emlékhelyet is kialakítottak, melyben Németh János keramikusművész domborműve idézi fel a csodás megmenekülés történetét.

A ma élő balatoni halászok tiszteletére is megrendezett 40 halász emléknap idén pénteken a helyi önkormányzat és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által szervezett halászléfőző-versennyel kezdődik a szabadtéri színpad melletti területen. A szórakoztató műsorokkal kísért verseny és kóstolók után Charlie koncertezik, majd éjfélig a Silver együttes gondoskodik a hangulatról.

Szombaton a zenés ébresztő után koszorúzási ünnepségeket rendeznek a 40 halász emlékhelynél a Szent Mihály-dombon, majd a Balatont is megkoszorúzzák egy halászhajóról. Délután a strandon fúvószenekari találkozót tartanak, majd könnyűzenei koncert, tűzijáték és az Ocho Macho együttes koncertje zárja a napot.

Vasárnap 10 órakor tartják a II. VoVa" MiniArt - nemzetközi miniatúra biennále eredményhirdető kiállítását és díjkiosztását a Helikon Taverna konferenciatermében. Délután 18 órától tekinthető meg a Függöny, a XIX. Vonyarcvashegyi Nemzetközi Művésztelep záró kiállítása a helyi művelődési ház nagytermében. Este 19 órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály-kápolnában, majd Szabó István pánsípművész koncertje zárja a programsorozatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.