Népszerű idegenforgalmi látványossággá vált

Láncreakció: egyre több turista jár a a temelíni atomerőműbe

Míg számos neves dél-csehországi műemlék látogatottsága már néhány éve stagnál, a temelíni atomerőműé folyamatosan emelkedik.

2011.07.23 13:10MTI

A vitatott atomerőmű, amelynek üzembe helyezése és működése ellen több osztrák és cseh környezetvédelmi szervezet is éveken keresztül erőteljesen tiltakozott, manapság egyre vonzóbb idegenforgalmi látványossággá válik.
   
Az erőművet nyolc éve, 2003-ban helyezték üzembe, s látogatásától az sem riasztja el az embereket, hogy a környezetvédők szerint az atomerőmű nem biztonságos. Ugyanakkor a szakértők azt állítják, hogy semmi ok sincs aggodalomra: szerintük Európa egyik legbiztonságosabb atomerőművéről van szó.
   
"Ma ez az atomerőmű ugyanolyan vonzó idegenforgalmi látványosság, mint a világhírű dél-csehországi kulturális emlékek. Látogatottsága nagyjából egy-egy vár, kastély látogatottságának felel meg" - mondta újságíróknak Pavla Konopová, a regionális idegenforgalmi hivatal igazgatója. A látogatók száma tavaly meghaladta a 30 ezret.
   
Tekintettel a növekvő érdeklődésre az atomerőmű tulajdonosa, a Cseh Elektromos Művek (CEZ) már néhány éve saját standot működtet a Regiontur nemzetközi idegenforgalmi kiállításon Brünnben.
   
"Ez kitűnő üzleti húzás volt. Az iparilag fejlett országokban ma már szinte természetes, hogy a nagy cégek bizonyos üzemeiket a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik. Az ilyesmi minden cégnek jót tesz" - állítja Tomio Okamura, a cseh utazási irodák szövetségének szóvivője.
   
"Nem tudom, helyénvaló-e, ha a temelíni atomerőművet már idegenforgalmi látványosságnak minősítem. Minden bizonnyal azonban egyedi műszaki érdekesség. A növekvő számú látogatót is elsősorban a műszaki és a biztonsági megoldások érdeklik" - nyilatkozta Marek Sviták, a temelíni erőmű szóvivője. Elmondása szerint az atomerőmű iránt elsősorban a diákok érdeklődnek, akik a látogatók nagyjából felét teszik ki.

Érdekes, hogy a látogatók 25-30 százaléka a szomszédos Ausztriából érkezik. "Ennek nagyon örülünk. Ha ugyanis az osztrákok felkeresik Temelínt, láthatják, hogy a környezetvédők kritikái megalapozatlanok" - mondta Sviták. Hozzátette: az atomerőműveket csak 15 éven felüli személyek látogathatják, s minden csoport szigorúan csak a kijelölt útvonalakon és felügyelet mellett közlekedhet.
   
A Temelín iránti érdeklődés jól lemérhető az egyre nagyobb számú "atomerőműves" ajándéktárgyon, képeslapon és más szuveníren is. Ezekből egyre több van Dél-Csehországban.
   
Csehországban az utóbbi években néhány más nagy ipari konszern is üzemei látogatására invitálja az érdeklődőket. Nagy az érdeklődés például a vítkovicei vasmű, vagy az ugyancsak észak-morvaországban lévő bányaipari múzeum iránt, amely még működő tárnák meglátogatását teszi lehetővé az érdeklődőknek. "Azok a helyek, ahol éppen folyik a munka, természetesen nem látogathatók. Más helyek azonban igen. Az érdeklődés nagy, különösen a fiatalok részéről" - állítják a két cég képviselői.
   
A műszaki emlékek iránti érdeklődés növekedésére Prága is reagált, és folyamatosan látogathatóvá teszi a város alatt elterülő technikai berendezéseket, vízműveket, csőpostát és más, közérdeklődésre számot tartó objektumokat, helyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.