A nukleáris energia békés célú felhasználása

Atomenergetikai múzeum épül Pakson

Tíz évvel ezelőtt, 1999-ben kapott a paksi atomerőmű üzemtörténeti gyűjteménye múzeumi rangot. A Paksi Atomerőmű Zrt. Tájékoztató és Látogató Központja bemutatja ugyan a nukleáris energia békés célú felhasználását, de a paksi atomerőmű építésével és működésével kapcsolatos emlékek még nem kerültek nyilvánosság elé. Ezen kívánnak most változtatni, megépítik az atomenergetikai múzeum épületét.

2010.01.04 14:10MTI

A Paksi Atomerőmű Zrt. üzemtörténeti gyűjteményének kettős rendeltetése van. A látogatóközpont állandó kiállításával a nukleáris energia békés célú felhasználásáról nyújt tájékoztatást. Másrészt gyűjti a nukleáris energia magyarországi alkalmazásával kapcsolatos írott és tárgyi dokumentumokat, valamint az atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos emlékeket.

Az atomerőmű építése hazánk 20. századi legnagyobb ipari beruházása volt, ahol több mint tízezer ember dolgozott. Az atomenergia békés célú alkalmazásának lehetőségével itthon az 1950-es évek közepén kezdtek foglalkozni, az atomerőmű felépítését célzó szovjet-magyar kormányközi megállapodás 1966-ban született meg. 1982. és 1987. között négy darab VVER 440/213 típusú reaktort helyeztek üzembe. Petz Ernő vezérigazgató 1991-ben rendelte el egy gyűjtemény létrehozását. Ettől kezdve fotókon kellett megörökíteni,és fotóarchívumban őrizni a fontosabb eseményeket. Mérföldkő volt ebben a munkában a Tájékoztató és Látogató Központ (TLK) létrehozása.

Az 1995. szeptember 28-án megnyílt létesítményben közel 1000 négyzetméteres állandó kiállítást hoztak létre, amely az atomenergiát kívánja elhelyezni a hétköznapok világában. Az interaktív elemekkel gazdagított tárlatnak van egy helytörténeti része, bemutatja az atomerőmű működését. Valósághű üzemanyag-kazetták jelképezik a reaktor aktív zónáját, animációs modell mutatja be a blokkok működését. A "bizalom képernyője" segítségével bárki megtudhatja, hogy mi történik abban a pillanatban a vezénylőteremben, az atomreaktorok csarnokában, vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén.

A tárlat tájékoztat a világ energiahelyzetéről, a nukleáris energetikai beruházásokról, a világ atomerőműveinek adatairól is. Hasznos információkhoz lehet jutni az üzemidő-hosszabbítás fontosságáról, az új blokkok építésének lehetőségéről. A 16 évnél idősebbek csoportos látogatás keretében az üzemi területen is sétát tehetnek. Az egyórás látogatás keretében szakavatott idegenvezető kíséretével a működő atomreaktorok, a vezénylőterem és a hatalmas méretű turbina-generátoregységek is megtekinthetőek.

A paksi atomerőmű évente közel harmincezer látogatót fogad, tavaly köszöntötték a háromszázötvenezredik vendéget. Az állandó kiállítás és az üzemlátogatás nagy szerepet játszik az atomenergia hazai elfogadottságában.

Idén felújították a látogató központot, és rövidesen az egyre gyarapodó történeti gyűjtemény is a nyilvánosság elé kerül.

Mittler István kommunikációs igazgató elmondta, hogy tíz éve megkapta a gyűjtemény a múzeumi rangot, de a szakma részéről igény volt, hogy azt bárki számára látogathatóvá tegyék. Az erőmű vezetése is felismerte ennek fontosságát, hiszen rengeteg olyan berendezés van, amelyet a különféle modernizálások miatt már nem használnak, viszont ezek ipartörténeti emlékek, szeretnék bemutatni őket.

Egy régi raktárépület felújítását kezdték el október közepén. Az épületből múzeumi bemutatóraktár, látványraktár lesz, ahol kiállítanak minden eddig gyűjtött tárgyi emléket.

A felújított épületben méltó helyet tudnak biztosítani az atomenergetika magyarországi megjelenését és elterjedését dokumentáló tárgyi emlékeknek, valóban múzeumi körülmények között tudják bemutatni az atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos emlékeket. A cél, hogy nívós technikatörténeti kiállítás fogadja a téma iránt érdeklődőket.
A tervek szerint a felújítás nyár elejére befejeződik. A látványraktár a Karbantartó Gyakorló Központ szomszédságában lesz, ami azért is praktikus, mert szeretnék azt az oktatásba bevonni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.