Örülnek a Tudósok

Külhoni tárlat magyar művésztől - drMáriás Londonba megy

A legjobb dél-londoni kiállítóhelyek között emlegetett The Old Police Station galériában nyílik pénteken tárlat drMáriás festményeiből; a zenészként (Tudósok) és íróként is ismert képzőművész kiállítása a The East-European Beatles címet viseli.

2011.07.19 15:25MTI

A tárlat plakátján négy egykori kommunista pártvezér, Leonyid Iljics Brezsnyev, Nicolae Ceausescu, Kádár János és Slobodan Milosevic "pózol" a Beatles második stúdióalbuma, a With The Beatles borítójának stílusában.

"Ők a mi Beatles-ünk, vagyis a legnépszerűbb, legsztároltabb kelet-európaiak. Nálunk a művész nem fontos, csak a politikus, akkor hát állítsunk össze belőlük egy best of-ot! A festmények igazából egészen mást ábrázolnak: neves nyugati művészek stílusában az említett arcokat. Átfesteni, átdekorálni Kelet-Európát is a mi kelet-európai identitásunkra hajaz, ezúttal azonban a gagyi reklámok helyett a festészet nagyjainak dekorativitása teszi szebbé a szörnyűt, hogy egy-egy képen álljon egymással szemben a feledtető szép és a tragikusan valós" - fogalmazott drMáriás (Máriás Béla) Londonból telefonon.

A felfogás már a művész áprilisi tárlatán az A38 állóhajón megvalósult, és így kerül most Londonban is Brezsnyev Walt Disney műtermébe, Ceausescu Baselitz-éba, Milosevic Cucchiéba és Kádár Mondrianéba. "Hogy a téma és a stílus örök ellenpontként egészítse ki egymást, és a helyiek megérthessék: ahonnan mi jövünk, ott egészen máshogy szól a Let It Be" - szögezte le.

Szerinte manapság Nagy-Britanniában nem túl népszerű kelet-európainak lenni, abban az értelemben biztosan nem, hogy rengeteg lengyel vízvezeték-szerelő, magyar bébiszitter, román kamionsofőr és orosz vállalkozó van arrafelé, akik jelentős mértékben vettek el munkát az angoloktól. Hozzátette: erre az előítéletre rájátszva próbálja őket provokálni és ráéreztetni arra, hogy a beidegződésektől függetlenül korokat és traumákat átívelve a művészet összeköt, és míg nekik a Beatles jutott, nekünk a diktátorok.

A tárlat helyszíne, a The Old Police Station egykor valóban rendőrőrs volt, a nagy viktoriánus épületet neves helyi képzőművészek szerezték meg, majd alakították át galériává és klubhelyiséggé. A galériát manapság a tíz legjobb dél-londoni kiállítóhely között tartják számon.

"Alkotásaim a négy egykori fogdában lógnak a falon, minden kép mellé egy-egy magyarázatot is elhelyezek a kelet-európai politikust és a nyugat-európai képzőművészt illetően, akik a képeimen találkozva örök ölelésbe simulnak" - jegyezte meg. Mint a festő kifejtette, a Tudósok zenekarral tett számos korábbi londoni fellépése során jó barátságba került egy csoport helyi művésszel, akik az utóbbi néhány évben többször visszahívták a zenekarral játszani és kiállítani.

2005-ös tárlata a The Klinker nevű helyen Az öngyilkos autószerelő arcképei címet kapta. "A ráérzés döbbenetesnek bizonyult, mert éppen a megnyitó előtti napon történtek a metrórobbantások a kiállítás közvetlen közelében. Úgy tűnt, a tárlatnak annyi, de este a pubokban az angolok összekapták az önbizalmukat, és csak azért se mondtak le semmit.

Az anyag most az isztriai Koperben van, remélem, ott nem fog robbanni semmi" - mondta drMáriás.

A pénteki londoni kiállítás-megnyitón egy kisebbfajta fesztivál is lesz, amelyen angoltól a litván zenészig egy egész sor helyi kortárs művész lép majd fel, egy szám erejéig drMáriás is beszáll egy kölcsön szaxofonon. Terveiről szólva drMáriás azt mondta, nyáron általában csak élményeket gyűjt, igazából őszre szokta tudni, mit is szeretne következőként megalkotni.

"A sok helyi kiállítás nagyon inspirál, ahogy a helyi társadalmi problémák is, másrészt van már számos ötlet egy ideje a tarsolyomban, nyilván ezek összjátékából fog összeállni a következő anyag".

drMáriásnak tavasszal jelent meg a Tudósok zenekar történetét feldolgozó Nem élhetek Milosevic nélkül című kötete, valamint az avantgárd-punkrock-dzsessz csapat Bocs, megölhetlek? című CD-je. Az augusztus 15-ig megtekinthető londoni tárlat megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap 150 ezer forinttal támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.