Életmű-kiállítás a huszadik évfordulóra

Hundertwasser, a "zöld" művész

Burjánzó tetőkertek, ablakokból kinövő fák: a környezettudatos építészet és gondolkodásmód egyik úttörőjét, Friedensreich Hundertwasser XX. századi osztrák művészt mutatja be a róla elnevezett bécsi múzeum jubileumi kiállítása.

2011.07.08 17:28MTI

A csütörtökön megnyílt életmű-kiállítást a Kunst Haus Wien - Hundertwasser Múzeum fennállásának huszadik évfordulója alkalmából állították össze. "A zöld út művészete" című tárlat 13 állomásra felosztva mutatja be a festő, grafikus, építész és filozófus Hundertwasser munkásságát és a művek mögött rejlő eszmeiséget.
   
Friedensreich Hundertwasser 1928-ban született Bécsben, Friedrich Stowasser néven. A második világháború után az avantgárd művészet nemzetközileg elismert alakja lett.

Szembefordult a második világháború utáni időszak növekedéscentrikus felfogásával, gondolatvilága és művészete középpontjában az ember és a természet összhangjának helyreállítása állt.

Alkotásait hullámzó vonalak, spirálok és élénk színek jellemzik. Formavilága, művészi akciói és különc viselkedése sokszor megosztották a közvéleményt, ugyanakkor nemzetközileg elismert képzőművész és tervező volt. 2000-ben hunyt el Új-Zéland közelében, lakóhajója fedélzetén.
   
A kiállítás november 6-ig látható a Hundertwasser tervei alapján épült bécsi múzeumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.