Michael Bay: Transformers 3. - kritika

Michael Bay masinái harmadjára eszik meg az agyunk

Zsibbasztóan hosszúra nyújtott, forgatókönyvtől mentes, innen-onnan összelopott férc - és ez csupán néhány gondolat a Transformers 3.-ról. Kattintson beljebb, szidjuk ám még jobban is!

2011.07.06 07:35ma.hu/adamik zsolt

A Transformers 3. megtekintése közben úgy érzi magát az ember, mint eunuch a szingapúri kupiban: szégyelli ugyan az orgiát, de igazából unja is. Tény persze, hogy az egész robotos hóbelevanc már a kezdetektől arra jó csupán, hogy gyerekbarát módon szakadhasson a mellkas, és tépődjön ki egészben a gége - a gépezetnek nem fáj ugye, vére nincs, csak olaja, az meg hadd fröcsögjön szanaszét.

A történet dióhéjban.


És fröcsög is. (Amúgy meg fáj neki, zmeg, hát látom.) Az egész, úgy ahogy van egy böhömnagy árukapcsolásnyi borzalom: Hasbro-játékból képregényre, onnan rajzfilmről a gyöngyvászonra, majd megint játékra meg hamburgeres bizbaszra terméket, brandet ennyire még nem marketingeltek szanaszét, legalábbis szerintem, ámbátor én vidéki vagyok.

Na most Sorok írója képregényrajongó, napi rutinját comic sansban végzi, még arra is emlékszik, amikor a magyar Alakváltók-füzetekben azon űrhíd szerepelt, mely most a történet (?) velejét adja - így tehát, mondjuk egy lazán odapökött radioaktív hangyával, melynek harapása után a hős, teszem azt, mániákusan gyűjteni kezdi a nagyszoba szőnyegéről a beszáradt kenyérmorzsát, zavarba hozni nemigen lehet. Ha lenne ilyen, tán élvezné is. A rendező, Michael Bay ellenben azt akarja már harmadjára eladni, de mondjuk ezúttal 3D-ben, hogy a böszme, személygépkocsivá pillanatok alatt átformálódni képes masinák nem azért rombolják földig az épp aktuális metropolist, mert olyanok, hanem mert a szabadság eszméje (vö.: csillagossávoslobogó) aztat megköveteli. A fickóban ennek megfelelően csipetnyi önirónia nincs, belgúnynak árnyéka sem vetül, pedig ezen a mozin pontosan az segíthetne csak, ha két, egyébként valóban szemet gyaluló robbanás között magunkat is kiröhöghetnénk kicsit: gyerekek, ezt ti sem gondoljátok komolyan. Ám annyi itt a naplemente, és olyan kanbűzzel kerít körbe a héroszság, hogy azt kell mondjuk: de. Ezt ők így.

És Bay, az lop. Olyan pofátlanul, olyan nagyképű mód, hogy megélhetési celeb legyen minálunk, aki ennyi szalámit a nadrágjában a hiperből suttyomban kicipelni tud. Az álomgyár szellemben-akaratban erős, minimál költségvetésű sci-fiket, mint amilyen volt például nem is olyan rég a District 9, felkarolni nyilván csak azért karol fel, hogy utána azokból a Bay gyerek csórni tudjon. De ez csak példa: mert egy snittben, alig néhány pillanat különbséggel sikerül kopipésztelni a Vissza a Jövőbe 2-őt, és a Schwarzenegger-féle True Liest , de a jó padawan simán lenyúlja régi mesterét, Roland Emmerichet is. És, és, és: a felsorolás szinte fáj.

Filmet Hollywood ma már nem nézőnek, célközönségnek forgat: amíg a kiskrapek nyakig a popcornban a robotkatonák szép és tanulságos mészárlásán nyáladz, addig elvált apu, aki őt láthatásra vitte, elálmodozhat az aktuális jócsaj egetverő combjain. Aktuális jócsajunk Rosie Huntington-Whiteley, a franchise-ból kihajított Megan Fox utódja, igen attraktív, eyecandy, ahogy azt mondani szokás, és annyira tehetséges aktor, hogy résnyire nyitja az eper ajkait, amikor a távolba néz. Igen, és nála már csak a Sam Witwickyt alakító Shia LaBeouf a jobb, mert ő meg, mint egy földre ejtett betonkocka, annyira szerelmes. Az, hogy mellettük ott csinál bohócot magából az ámerikánus színészvilág krémje, Francis McDormandtól kezdve John Malkovichon át egészen a lelkét harmadjára eladó John Turturroig (télleg, hát itt van majd az egész Coen-klán, tán csak nem lehugyozták a Töki szőnyegét?), hálistennek csak azért érdektelen információ, mert egy fél év múlva már a kutya sem fog emlékezni arra, hogy és miképp kerestek ők néhány millát egy jól fizető, szinte már lakodalmas haknival.

De mondom, én nézőnek mentem: a célközönség az agyrobbantás után újabb nótát kért, s vigadott vala. Fenéket vagyok különb náluk. 8 évesen a gatyámból kiugrom, ha ilyesmivel kondicionálnak. Az biztos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.