Kiállítanák - nem lehet?

Firenze a Mona Lisát akarja

Firenze szeretné kiállítani Leonardo da Vinci remekművét, a Párizsban őrzött Mona Lisát.

2011.06.23 18:07MTI

Az olasz város csütörtökön jelentette be, hogy az elkövetkező hat-hét hónapban legalább százezer aláírást akar összegyűjteni, hogy ezzel mozdítsa elő a világhírű kép "hazatérését".

A firenzeiek célja, hogy 2013-ban a toszkán városban állítsák ki Leonardo da Vinci titokzatos festményét. Leonardo a Firenze közeli Vinciből származott, a Mona Lisát is felvonultató kiállítás apropója egy látványos műkincslopás évfordulója lenne. A Mona Lisát 1911. augusztus 21-én lopta el egy olasz férfi a párizsi Louvre falai közül, két éven át egy kamrában rejtegette a páratlan festményt. Később el akarta adni Firenzének, terve azonban meghiúsult, a kép visszakerült a Louvre-ba.

"Akciónk elsősorban a francia kormánynak és a Louvre Múzeumnak szól" - mondta a városvezetés kulturális ügyeket képviselő tagja.

"A Gioconda eddig mindössze háromszor hagyta el Franciaországot, de a szimbolikus és kulturális jelentőségű évforduló alkalmából talán negyedszer is megteheti" - fűzte hozzá. Az aláírásokat az olasz parlamentben és a Facebook közösségi portálon is gyűjtik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.