Befutott Bayonne-ba a hajó

Hazaértek az Air France-katasztrófa áldozatainak maradványai

Megérkezett a délnyugat-franciaországi Bayonne-ba csütörtökön az a hajó, amely az Air France légitársaság 2009-ben szerencsétlenül járt Rio de Janeiro-Párizs járata áldozatainak a brazil partok mentén az elmúlt hetekben megtalált maradványait szállította.

2011.06.16 10:03MTI

A maradványokat szállító Ile-de-Sein reggel hajózott be a francia haditengerészet hajójának kíséretében a bayonne-i kikötőbe. Mindenekelőtt a hozzátartozók iránti kíméletből az újságírókat távol tartották az eseménytől.
   
Az Ile-de-Sein kábelfektető hajó, amelyet az AF447-es járat 228 emberéletet követelő balesetével kapcsolatos műszaki vizsgálattal megbízott, a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) vett bérbe az Alcatel-Lucent konzorciumtól, június 3-án fejezte be a 3900 méteres mélységben az Atlanti-óceánban végzett kutatást az áldozatok után
   
A 2009. június 1-i szerencsétlenségben négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar is életét vesztette.
   
Április vége és június eleje között 104 holttestet találtak meg a baleset után közvetlenült meglelt 50 áldozaton kívül. Mintegy 70 ember maradványa továbbra is a roncsban nyugszik.
   
A csütörtökön Franciaországba szállított maradványokat több hetes, sőt hónapos tudományos és jogi eljárás keretében azonosítják.
   
A BEA nyomozói jelenleg a május elején megtalált feketedobozok által rögzített adatokon dolgoznak. Az adatrögzítők segítségével sikerült részletesen feltárni a katasztrófa körülményeit, az azonban továbbra sem ismert, mi volt a szerencsétlenség pontos oka. A BEA várhatóan július végén teszi közzé a jelentését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.