Nőhet az illegális bevándorlás

Az Europol szerint Schengen lyukas lesz

Az Europol egyik szakértője azt mondta: Bulgária és Románia csatlakozása a schengeni övezethez erősítené az illegális bevándorlást a görög-török határon.

2011.06.14 19:01MTI

A közös uniós rendőri szerv, az Europol elemző részlegének vezetője szerint ugyancsak súlyosbodna a helyzet a Fekete-tenger bolgár partszakaszán, amennyiben a két ország csatlakozna a schengeni övezethez. Jean-Dominique Nollet ugyanakkor megjegyezte, hogy senkinek sem kell félnie a két ország Schengen-tagságától, amennyiben belépésüket megelőzően megteszik a szükséges intézkedéseket.
   
A közelmúltban nyilvánosságra hozott Europol-jelentés szerint az európai szervezett bűnözés központja a Balkán térségében van. Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és azt remélték, hogy az idén tagjai lesznek a belső határellenőrzéstől mentes Schengen-övezetnek is.
   
Több uniós tagállam - köztük Franciaország és Németország - azonban úgy látja, hogy a két országban elégtelenül működik az igazságügyi rendszer, a korrupció elleni harc is kívánnivalót hagy maga után. Ugyanakkor az Európai Parlament, amelynek csupán véleményezési jogköre van, a múlt héten elégségesnek ítélte a két ország felkészültségét.
   
A schengeni övezet bővítésébe az összes tagállamnak bele kell egyeznie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.