Európába jön a Nyugat-Balkán?

Orbán: a délnyugat-európai térség integrációja európai érdek

Orbán Viktor szerint európai érdek a délnyugat-európai térség integrációja, a horvát EU-csatlakozási tárgyalások lezárása után fontos lenne, hogy folytatódjon a Nyugat-Balkán integrációja.

2011.06.14 15:06MTI

A miniszterelnök - mint szóvivője, Szijjártó Péter tájékoztatott - erről Boris Tadic szerb elnöknek beszélt kedden Belgrádban.
   
Az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor egynapos látogatást tett a szerb fővárosban, ahol Mirko Cvetkovic kormányfővel is megbeszélést folytatott.
   
Orbán Viktor a Tadicssal való találkozón ismét világossá tette, hogy Magyarország a legmesszebbmenőkig támogatja Szerbia európai uniós integrációját.
   
A kétoldalú kapcsolatokat illetően a miniszterelnök és az elnök egyetértett: a gazdasági együttműködést - amely a lehetőségeknél alacsonyabb szintű - jóval aktívabbá kell tenni.
   
A tárgyalásokon szóba került a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítésének szükségessége is; a két fél számba veszi a nemzetközi finanszírozási lehetőségeket.
   
A magyar miniszterelnök és a szerb elnök egybehangzó minősítése szerint komoly előrelépések történtek az egymás kisebbségeinek megbecsülése és védelme terén.
   
Úgy foglaltak állást, hogy Közép-Európa - amiképpen a válság előtt, úgy utána is - az egész európai gazdasági növekedés motorja lehet.
   
A miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint Orbán Viktor szerdán Szarajevóban, csütörtökön pedig Pozsonyban tesz egynapos látogatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.