Pokol a pokolban

Nemi erőszak: brutális fegyver a civilek ellen

Az ENSZ szakértője közölte: a nemi erőszakot továbbra is brutális fegyverként használják a világszerte dúló háborúkban, így Líbiában, hogy terrorizálják a lakosságot és menekülésre kényszerítsék a civileket.

2011.06.10 19:35MTI

A legtöbb törvénysértés büntetlen marad, a nemi erőszak egyre terjed a büntetlenség légkörében, s az áldozatoktól megtagadják az igazságszolgáltatást és a kártérítést – közölte Margot Wallstrom, a fegyveres konfliktusok során elkövetett nemi erőszak eseteinek kivizsgálására felkért ENSZ-különmegbízott.
   
„A nemi erőszak a fegyveres csoportok egyik taktikájává vált, miután olcsóbb és kevésbé pusztító, mint a hadviselés más módszerei, és megúszni is könnyebb” – mondta sajtótájékoztatóján Wallstrom.
   
A megbízott, aki tavaly márciusi kinevezése óta most először mondott beszédet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, minden országot felszólított: akadályozzák meg az ilyen háborús bűntetteket és vonják felelősségre a gyanúba került katonákat és parancsnokokat.
   
„A nők elleni erőszak háború idején ugyanúgy megengedhetetlen, mint békében. A mai konfliktusokban a nők és lányok a nemi erőszak – úgy is mint háborús taktika - elsődleges célpontjai” – hangsúlyozta Wallstrom a tanács ülésén.
   
A különmegbízott hivatala feketelistát állít össze az érintett országokról, amelyeket egy tavaly decemberi határozat értelmében az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújthat.
   
A lista élén várhatóan a Kongói Demokratikus Köztársaság áll, ahol legalább 200 ezer nőt és lányt erőszakoltak meg, bár egyes becslések szerint a tényleges számuk ennek a húszszorosa – mondta az ENSZ-megbízott.
   
A 14 éves polgárháború után magához térő Libériában szintén kiterjedt volt a nemi erőszak, és ma is ez a leggyakoribb ismertté vált bűncselekmény.
   
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) bizonyítékai vannak arra, hogy Líbiában megerőszakolják a Moammer Kadhafi rendszerének ellenzőit, és külön vádat emelhetnek az ügyben – mondta szerdán Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze.

Serif Baszjúni, egy, a lázadók és Kadhafi ellenőrzése alatt lévő területeken egyaránt vizsgálatot folytató ENSZ-küldöttség vezetője kétségeket igyekezett ébreszteni az ICC főügyészének állítása iránt, s közölte: mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy potencianövelő szereket ad a fegyvereseknek a nők megerőszakolásához, ami „tömeghisztériát” váltott ki Líbiában.

A küldöttség négy konkrét esetről számolt be: Emán al-Obeidi elmondta, hogy a kormánypárti katonák csoportosan megerőszakolták, három nő pedig Miszrátában számolt be arról, hogy nemi erőszak áldozata lett.
   
Baszjúni szerint néhány esetből nem lehet arra következtetni, hogy a nemi erőszak szándékos politika.
   
Wallstrom viszont azt közölte, hogy a munkatársai által összegyűjtött adatok Moreno-Ocampo véleményét igazolják. Hozzátette: a lakosságtól, a különböző szervezetektől, ENSZ-szervektől és másoktól egybehangzó jelentéseket kaptak, amelyek alapján megállapítható, hogy a nemi erőszak Kadhafi csapatainak egyik fegyvere.

A volt svéd miniszter szerint el kell törölni azokat a saríán alapuló líbiai és szudáni törvényeket, amelyek szerint büntethető a nemi erőszak áldozata. Líbiában például a nők, akik bevallják, hogy megerőszakolták őket, azt kockáztatják, hogy házasságtörésért megbüntetik őket – tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.