Szerinte nem a megszorításokra szavazott a nép

Beszólt az anglikán egyház feje a brit kormánynak

Rendkívül éles hangvételű cikkben bírálta a brit konzervatív-liberális kormánykoalíció politikáját az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága, aki szerint a választók nem a kormány erőteljes költségvetési megszorító és reformintézkedéseire voksoltak.

2011.06.09 11:47MTI

Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán világunió első számú vallási vezetője szerint - akinek komoly feltűnést keltő írását a New Statesman című politikai magazin csütörtöki száma közli - a kormány megfelelő társadalmi vita nélkül fogott bele az átalakításokba, amivel "aggodalmat és dühöt keltett" a lakosság körében.
   
Williams szerint a konzervatív párti miniszterelnök, David Cameron által "Nagy Társadalom" (Big Society) elnevezéssel útjára indított - az állam szerepének szűkítését és a társadalom öngondoskodásának erősítését célzó - reformprogram nem más, mint "fájdalmasan lapos szólam", és "széleskörű a gyanakvás", hogy e program valós célja "megalkuvó módon leplezni a megszorításokat".
   
A kormány "figyelemreméltó sebességgel" hajt végre olyan radikális, hosszú távra szóló politikai programokat, "amelyekre senki nem voksolt" a tavaly májusi parlamenti választásokon - írta Canterbury érseke. Williams megfogalmazása szerint "érthető az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy ebben az összefüggésben mit is jelent a demokrácia".
   
A vallási vezető alig burkoltan közvetlenül is bírálta George Osborne pénzügyminiszter korábbi nyilatkozatait, azt írva: "hiteltelen eljárás" Nagy-Britannia összes jelenlegi problémájáért a Munkáspárt vezette előző kormányt hibáztatni.
   
Osborne nem sokkal a választások után, a Financial Times című napilapnak azt mondta, hogy a Labour-kormány "abszolút borzalmas közfinanszírozási helyzetben" hagyta hátra az országot, és az új kormánykoalíció "különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lel" a költségvetés állapotának felmérése során.
   
A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője csütörtökön nem kívánta közvetlenül kommentálni a canterburyi érsek cikkét, csak annyit mondott, hogy a jelenlegi kormányt "Nagy-Britannia mélyen gyökerező problémáinak kezelésére" választották meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.