Tisztára Mad Max

Videóval! Sufni-tuning tankokkal háborúznak a drogbandák

Mexikó - gyakorlatilag mindenkivel harcban álló - kartelljei házilag tuningolt harcjárművekkel indulnak akcióba.

2011.06.09 11:06Konrád - ma.hu

A lassan 5 éve tartó mexikói drogháború már eddig is rengeteg erőszakot és halált fialt, de úgy tűnik, a tendencia várhatóan csak növekedni fog. Ugyanis a törvénnyel, egymással és sajnos a civilekkel is harcban álló bűnbandák hozzáfogtak, hogy komoly páncélzattal és fegyverzettel rendelkező “tankokat” kalapáljanak össze.

Az “el monstruo” azaz “Szörny” becenevű járműveket többnyire nagy terepjárók és kamionok alapjára építik fel. A rendőrség által lefoglalt kocsik közt van olyan, amit csak kimondottan páncéltörő eszközökkel lehet kivonni a forgalomból.

Az AFP jelentése szerint egy, a mexikói határ közelében végrehajtott őrjárat során a katonák egy raktárépületben - ahol ezeket a masinákat eszkábálják össze az Öböl-kartell részére - két ilyen, már befejezett szörnyszülöttet is találtak. A járműveknek 25 mm-es acél páncélzatuk van, ami a katonaság kézifegyverei számára átlőhetetlen. Csak összehasonlítás végett: a második világháború egyik leghatékonyabb tankjának, a T-34 közepes harckocsinak elülső páncélvastagsága 45mm volt. Az apró lőréseken a bent tartózkodó kartell-katonák úgy tudnak tüzelni, hogy közben védettek maradnak. A kényelemről többek között légkondicionáló és hangzáró szigetelés is gondoskodik.

A két kész páncélos mellett találtak két félkész darabot is, valamint több nagykerekű teherautót, amit a későbbiek folyamán terveztek “némileg” átalakítani. Az elmúlt évek során Mexikó északkeleti részén a katonaság több mint 100 ilyen-olyan erősségű házilag átalakított csatajárművel futott már össze, köztük egy olyannal is, amit a “pápamobilról” mintáztak. Májusban egy a Los Zetas kartell erődítménye elleni rajtaütés során egy olyan járgányt fedeztek fel, ami akár 20 katonát is képes szállítani.

Mexikóban 2006-ban indította meg Felipe Calderón elnök a kartellek elleni háborút, aminek azóta egyes becslések szerint 37 000 halottja van. A napokban Coahuila államban, 20 gödörben összesen 1 314 db emberi csontot fedeztek fel. Az elsődleges vizsgálatok szerint az áldozatokat elégették. Valódi háború zajlik az Aztékok földjén, márpedig a háború elengedhetetlen kelléke a tank.

Ezek a Mad Max filmeket idéző járművek egyébként nem az egyedüli újítások a drogbandák arzenáljában. Nem is olyan rég a kartellek olyan tengeralattjárókat építettek, amik 30 méter hosszúak, 7 méteres mélységig képesek az óceán felszíne alá merülni, és segítségükkel egyszerre akár 8 tonna kábítószert is át lehet csempészni az Egyesült Államok területére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.