Új helyre költöznek a centrifugák

Irán és az urán: megháromszorozzák a dúsító kapacitását

Az iráni atomenergia-ügynökség vezetője kijelentette: Irán háromszorosára növeli azt a kapacitását, amellyel 20 százalékos urándúsítást ér el, és új, sokáig titokban tartott helyre költözteti korszerű centrifugáit.

2011.06.08 14:51MTI

Ferejdun Abbászi-Daváni az iráni állami tévének elmondta, hogy idén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alatt a natanzi urándúsítóból a Kom városa mellett épült új atomlétesítménybe helyezik át a 20 százalékos dúsítottságú urániumot előállító centrifugákat, és megháromszorozzák ezt az urándúsító kapacitást. Miután ezt megtörtént, a natanzi központban már nem fognak 20 százalékos urániumot előállítani - mondta Abbászi-Daváni.
   
Amikor 2009-ben a világ tudomására jutott, hogy a Kom melletti Fordóban új létesítmény épült, az súlyos válságot okozott Teherán és a nemzetközi közösség viszonyában, s 2010 nyarán megszigorították az Irán elleni szankciókat. Teherán idén februárban azt közölte a NAÜ-vel, hogy nyárra tervezi a fordói urándúsítás kezdetét, és hogy az üzem már "készen áll a centrifugák fogadására".
   
Irán 3,5 százalékosra dúsított uránt állít elő Natanzban, és tavaly februárban kezdett ugyanott 20 százalékos uránt készíteni. A 20 százalékra dúsítás azután kezdődött, hogy kudarcba fulladtak Teherán és az 5+1 csoport (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, valamint Németország) tárgyalásai a teheráni orvosi kutatóreaktornak szállítandó fűtőanyagról.
   
Abbászi-Daváni azt mondta, Irán "nagy valószínűséggel" szeptemberben gyártja le a teheráni kutatóreaktor számára - lemezek formájában - az első adag fűtőanyagot, amelynek szállítását a Nyugat megtagadta. Nyugaton kétlik, hogy Irán képes lesz-e erre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.