Washington közbelép?

Iráni atomfegyver fenyeget: ki állítja meg?

A Rand Corporation politikai kutatóintézet kedden nyilvánosságra hozott tanulmányában megállapítja: Irán javában dolgozik atomfegyver kifejlesztésén, ezért az Egyesült Államoknak arra kellene törekednie, hogy eltérítse ettől, mielőtt még késő lenne.

2011.06.07 10:18MTI

Ha Washingtonnak nem sikerülnie eltántorítania Iránt az atomfegyver birtoklásától, akkor később már mint atomhatalommal szemben kell kialakítania elrettentő stratégiát. "Még van idő lebeszélni Iránt arról, hogy atomprogramját fegyvergyártásra használja fel" - szögezi le Alireza Nader, aki az egyik szerzője az "Irán nukleáris jövője súlyos politikai kérdés az Egyesült Államok számára" című tanulmánynak.
   
"Irán nemzetbiztonsági érdekei - vagyis a rezsim fennmaradása, a szülőföld védelmezése, a rezsim regionális befolyásának kiterjesztése - valószínűleg nem fognak változni" - mondta Lynn E. Davis, a tanulmány másik szerzője és egyben a nonprofit szervezet vezető elemzője. Az Egyesült Államok számára az jelenti a kihívást, hogyan lesz képes befolyást gyakorolni Teherán érdekeinek érvényesítésére, mivel ezek támaszthatják alá az atomfegyver birtoklását célzó törekvéseket.     
   
A tanulmány három politikai lehetőséget nevez meg, hogyan lehetne Iránt eltéríteni nukleáris fegyverek kifejlesztésétől. A dokumentum elsőként említi a gazdasági szankciók széleskörű alkalmazását, beleértve az iráni Forradalmi Gárdához köthető bankokat és vállalatokat sújtó megszorításokat.

Katonai nyomásgyakorlás keretén belül támadást lehet intézni továbbá Irán nukleáris létesítményei ellen, a regionális rakétavédelmi rendszerek párhuzamos fejlesztésével. Mindazonáltal az amerikai katonai fenyegetés csökkentésével és a gazdasági szankciók enyhítésével is ösztönözni lehetne Teheránt arra, hogy lemondjon az atomfegyverről - olvasható a tanulmányban.
   
A kutatók elismerik ugyanakkor, hogy a fenti ösztönzők kétélű fegyverként működnek: jutalmazzák Irán hajthatatlanságát, egyúttal rossz üzenetet küldenek a többi lehetséges atomhatalomnak. A tanulmány arra is rámutat, hogy az említett ösztönzők politikailag népszerűtlenek az Egyesült Államokban.
   
"Washingtonnak döntenie kell annak érdekében, hogy egyértelmű jelzéseket küldjön az iráni vezetésnek, illetve hogy megszerezze közel-keleti partnerei támogatását is. A döntés égetően fontos abból a szempontból is, hogy a kormány megnyerje az amerikai nép és a kongresszus támogatását " - tette hozzá Davis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.