Több "kellemetlen kérdés" vár tisztázásra

Brammertz: Szerbia eleget tett a kötelezettségének Mladic elfogásával

A világszervezet székhelyén, New Yorkban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék főügyésze közölte: Ratko Mladic volt boszniai szerb tábornok elfogásával Szerbia eleget tett a hágai ENSZ-törvényszék előtti egyik legfontosabb kötelezettségének.

2011.06.06 19:00MTI

Serge Brammertz az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt is hozzátette, hogy Belgrádnak több „kellemetlen kérdésre” válaszolnia kell azzal kapcsolatban, hogyan maradhatott Mladic ilyen hosszú ideig szabadlábon.
   
Szerbia kilátása az uniós tagságra a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésétől függ.
   
Mladic, akit az 1992-95 közötti boszniai háborúban játszott szerepe miatt „balkáni mészárosnak” is neveznek, a vajdasági Lázárföldön (Lazarevo) került rendőrkézre május 26-án, 16 évi bujkálás után. A szerb hatóságok kiadták őt a hágai törvényszéknek, ahol pénteken jelent meg először.
   
„Ratko Mladic őrizetbe vételével Szerbia (…) eleget tett a törvényszékkel szembeni egyik legfontosabb kötelezettségének” – mondta Brammertz a Biztonsági Tanács ülésén.
   
„Továbbra is tény, hogy 16 évig szabadon volt”. „Ez kellemetlen kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogyan tudta ez az ember ilyen ennyi évig kijátszani az felkutatására irányuló jelentős állami erőfeszítéseket” – tette hozzá a főügyész.
   
Ratko Mladic, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) volt vezérkari főnöke, hadseregparancsnok a boszniai háború során elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnök miatt, többek között népirtás vádjával áll a törvényszék előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.