Megkezdik a "gyorsított kiszállást"

Három atomerőművet bezár Németország még ebben az évtizedben

Angela Merkel kancellár közölte: Németország ebben az évtizedben három atomerőművet zár be az atomenergiából való gyorsított kiszállás jegyében.

2011.06.03 19:15MTI

A német tartományi miniszterelnökökkel folytatott tárgyalásokat követően a kancellár bejelentette, hogy a jelenleg még üzemelő kilenc erőműből 2015-ben, 2017-ben és 2019-ben egyet-egyet, majd 2021-ben további három erőművet zárnak be, végül pedig az utolsó három erőműre 2022-ben kerül sor.
   
A kilenc még hálózatra kapcsolt erőmű hátralévő üzemidejét egyenként osztják ki, az erőművek üzemidejének 32 évre  korlátozásával.
   
A téli áramfogyasztási csúcsok fedezésére lehetőség szerint nem vesznek igénybe atomerőműveket, hanem gáz- vagy széntüzelésű csúcserőműveket. A végső döntést a tartalék csúcserőművek kérdésében augusztusig hozza meg a kormány. Szakértők szerint hideg téli napokon 2000 megawatt hiány is felléphet, mivel ilyenkor sem napenergia, sem importkapacitás nem áll rendelkezésre.
   
A két legnagyobb német atomerőmű üzemeltető vállalat az RWE és az E.ON elzárkózott a döntés kommentálásától.
   
A kancellár kormányzó koalíciója hétfőn jelentette be az összes német atomerőmű bezárását 2022-ig a fukusimai atomkatasztrófát követően felülvizsgált atomenergetikai program keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.