Felmentette őket a bíróság

Hazamehet négy spanyol neonáci

A spanyol legfelsőbb bíróság pénteken felmentett négy neonácit, akiket korábban szélsőjobboldali nézetek terjesztéséért többévi börtönre ítéltek.

2011.06.03 16:53MTI

A négy férfi neonáci könyvekre szakosodott kiadót és boltot működtet Barcelonában. Egy helyi bíróság 30-tól 42 hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta őket, mert az írásaikban védelmükbe vették a holokausztot.
   
A madridi bírák azzal indokolták a felmentést, hogy nem lehet ideológiákat büntetni, akkor sem, ha azok még oly visszataszítóak is.
   
A spanyol alkotmány nem tiltja a szélsőséges nézeteket, azokra is kiterjed a szólásszabadság joga - mutatott rá a legfelsőbb bíróság. Szélsőséges eszmék terjesztése csak akkor büntetendő, ha azok egyúttal erőszakra uszítanak vagy felszólítanak rá.
   
A négy férfi ügyvédjei a fellebbviteli tárgyaláson arra hivatkoztak, hogy a kifogásolt könyvek némelyike az állami könyvtárban is megtalálható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.