Az egyházak szabadságára van szükség

ENSZ-tisztviselő: a vallási sokszínűséghez intolerancia is társul

Jorge Sampaio, az ENSZ Civilizációk Szövetségének elnöke videoüzenetében azt mondta: a kulturális, vallási sokszínűséggel sajnos az intolerancia is együtt jár; a sokszínűség gazdagítja, nem pedig szétválasztja az egyes társadalmi csoportokat.

2011.06.02 12:23MTI

Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke felszólalásában azt emelte ki, hogy az egyházak tényleges szabadságára van szükség Közép-Kelet-Európában.
   
A magyar EU-elnökség keretében szervezett Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd című kétnapos nemzetközi konferencián részt vevőknek Jorge Sampaio azt üzente: a szabad vallásgyakorlás egyre nehezebb, mert mind több fenyegetés éri a világban. A legtöbb helyen azonban a vallási vezetők nyitottak a párbeszédre, hogy lebontsák a mesterségesen emelt falakat - tette hozzá.
   
Úgy vélte, a hidegháború vége lehetőséget teremt arra, hogy a posztkommunista országokban is új erőre kapjon a vallások közötti párbeszéd.
   
Tőkés László az eseményen arról beszélt: az egyházaknak fontos szerepük volt a kommunista rendszerek megbuktatásában Közép-Kelet-Európában. Igazságos jóvátételre, az egyházak tényleges szabadságára van szükség a térségben - fűzte hozzá.
   
Az EP-alelnöke szerint a vallások közötti tolerancia nem elég, ennél többre van szükség, meg kell teremteni a "spirituális Európát", a "szeretet kultuszát".
   
Tőkés László felidézte: hétfőn José Manuel Barroso, az Európai Bizottság, Jerzy Buzek, az EP és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke európai egyházi vezetőkkel tanácskozott, és - mint megjegyezte - a csúcstalálkozót az összhang, a nyitottság jellemezte, továbbá az a sokszínűség, amely Európát meghatározza. A Lisszaboni Szerződés is az egyházi és vallási közösségekkel folytatott nyitott, átlátható és rendszeres párbeszédet határozta meg célként - emlékeztetett.
   
Marc Scheuer, az ENSZ Civilizációk Szövetségének igazgatója elmondta: szervezetük a szabad véleménynyilvánítás fóruma. Egyik programjukról beszámolva kifejtette: cikkeket jelentettek meg a vallási sokszínűségről több országban, bebizonyítva, hogy gyakran hamis kép alakult ki az egyes közösségekről az emberekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.