Oroszország óvatos

Moszkva nem lesz Kadhafi sorsának kovácsa

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában, amelyet csütörtökön idéztek az orosz hírügynökségek, kijelentette: Oroszország nem vesz részt a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető sorsáról, a neki nyújtandó biztonsági garanciákról folyó tárgyalásokban.

2011.06.02 10:05MTI

Lavrov úgy vélte, ezt a kérdést a líbiai népnek, a Líbiában ténykedő nemzetközi koalíciónak és az Afrikai Uniónak kell feltenni.    
   
Felidézte, hogy Moszkvát a G8 múlt heti, deauville-i tanácskozásán felkérte Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia és több más államfő, hogy ezt az ajánlatot juttassa el a líbiai vezetőhöz, de arról nem beszélt, hogy ezt megtette-e az orosz diplomácia.
   
Azt mondta, Moszkva nem vállal részt sem a Kadhafit esetleg befogadó országról, sem a líbiai vezető elleni bűnvádi eljárástól mentesítő, vagy életének megkíméléséről folyó tárgyalásokon.
   
Leszögezte azonban, hogy az orosz elnök afrikai különmegbízottja  hamarosan Bengáziba indul, ahol az ellenzék képviselővel találkozik. Moszkva kapcsolatban áll Tripolival is, és mindkét irányban nyitva tart minden kommunikációs csatornát. 
   
A külügyminiszter hangsúlyozta: ki kell zárni, hogy a líbiai forgatókönyv megismétlődjön Szíriában, és felszólította a szíriai ellenzéket, hogy ne akarjon külföldi katonai beavatkozásra támaszkodni.
   
Hangsúlyozta: Moszkva nem engedi meg, hogy az ENSZ BT-ben Szíria kapcsán olyan, az ellenőrizetlen erőszakot lehetővé tévő határozat szülessen, mint Líbia ügyében, és egyben óvta a Biztonsági Tanácsot a Szíria belügyeibe való beavatkozástól. Azt mondta, az ottani helyzet nem fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot, amellyel a BT-nek foglalkoznia kellene.
   

Lavrov szerint Moszkvát is nyugtalanítja, hogy szünetelnek az iráni nukleáris programról folyó tárgyalások. Egyben sürgette a hatokat - az ENSZ BT öt állandó tagját, és Németországot - hogy mielőbb térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Azt mondta, Észak-Koreában az Egyesült Államok "találékony magatartást" tanúsít, és ilyen erőfeszítéseket kellene tenni Irán kérdésében is. Hangsúlyozta: Moszkva nem tud arról, hogy Irán atombombát akarna kifejleszteni.
   
Üdvözölte a pártok és politikusok nélkül, szakemberekből alakítandó palesztin kormányra vonatkozó elképzelést, s hangsúlyozta, hogy a kormány igen szűk felhatalmazásokkal bír majd, a feladata lényegében a választások megszervezése lesz.
Reményét fejezte ki, hogy a választások időpontját mielőbb, s minél közelebbi dátumra kijelölik. S úgy vélte, azt követően a palesztinoknak lesz parlamentje, elnöke, s ezek határozottan tartják majd magukat a Palesztinai Felszabadítási Szervezet politikájához és platformjához, valamint az arab békekezdeményezéshez.
   
Végül Lavrov azt mondta: Moszkva reméli, hogy Barack Obama amerikai elnök még idén látogatást tesz Oroszországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.