Hiába próbálkozott a kormány

Atomenergia: mégis szavazhatnak az olaszok

Mégis lesz népszavazás Olaszországban a nukleáris energia hasznosításáról, miután az olasz semmitőszék szerdai ítéletével lesöpörte az asztalról a kormány próbálkozásait a június 12-re és 13-ra kiírt voksolás megakadályozására.

2011.06.01 17:39MTI

A legfelsőbb szintű olasz bírói fórum ezzel elfogadta több baloldali párt és a környezetvédők érvelését, s ennek megfelelően újranyomják a szavazócédulákat, újrafogalmazva az atomenergia termelésével kapcsolatos kérdést. A referendumon két másik törvény kapcsán is állást foglalhatnak az olasz állampolgárok.

Egyrészt a vízgazdálkodás liberalizációjának kérdésében, másrészt pedig azon jogszabály ügyében, amely immár 18 hónapja lehetővé teszi az olasz kormányfőnek, hogy hivatali elfoglaltságára hivatkozva ne jelenjen meg az egyik bíróság előtt.
   
A csernobili katasztrófa után egy évvel, 1987-ben Olaszországban népszavazás döntött az atomenergia-termelés teljes leállításáról.
   
Tavaly februárban azonban a Silvio Berlusconi vezette kormány törvényt fogadtatott el, amely új atomerőművek építését tűzte ki célul. A terv szerint 2013-ban kezdődne az új reaktorok építése, amelyek közül az elsők már az évtized végén áramot termelnének.
   
Olaszország a legnagyobb áramimportőrök közé tartozik - elég gyakoriak a komoly kiesések is az ellátásban -, ezért a Berlusconi-kormányzat gazdasági, környezetvédelmi és ellátásbiztonsági okokra hivatkozva hirdette meg atomenergetikai programját. Ennek értelmében 2020-ra az atomenergia részarányának a villamosenergia-termelésen belül el kell érnie a 25 százalékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.