Kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek

Mladic: elutasították a hágai kiadatás elleni fellebbezést

Elutasította kedden az illetékes belgrádi bíróság Ratko Mladic fellebbezését, így már nincs jogi akadálya annak, hogy Szerbia kiadja a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb extábornokot a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

2011.05.31 15:54MTI

A döntésről a bíróság szóvivője számolt be. Mint elmondta, az iratokat továbbították a kiadatásról határozó igazságügyi minisztériumnak.
   
A kiadatásról szóló döntés Snezana Malovic igazságügyi miniszter általi ellenjegyzése megfigyelők szerint már csak puszta formaság. A tárcavezető délután 5 órára sajtótájékoztatót hívott össze.
   
Sajtóhírek szerint Mladicot néhány órán belül útnak indíthatják Hágába. A szerb hatóságok titokban tartják mikor és honnan indul a Mladicot szállító repülőgép. Várhatóan rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett hajtják végre a kiadatást.
   
Három éve Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt helikopterrel vitték kora hajnalban a belgrádi repülőtérre, ahonnan a szerb kormány Falcon 50 típusú gépével szállították Rotterdamba, majd onnan a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönébe.
   
Közben a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati székhelyén, Banja Lukában több ezres szimpátiatüntetést tartottak Mladic mellett. A gyűlés résztvevői a volt tábornok, valamint Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és Dmitrij Medvegyev orosz elnök képmását tartották a magasba.
   
A második világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb bűncselekményekkel, népirtással, emberiesség elleni és háborús bűntettekkel vádolt, 16 éve bujkáló Mladicot a múlt héten fogták el egy vajdasági faluban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.