Vihar Mladic körül

Tadic: most az EU-n a sor

A szerb elnök azt kéri az Európai Uniótól, hogy segítse Szerbiát az uniós tagság felé vezető útján, miután Belgrád őrizetbe vette Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

2011.05.31 07:29MTI

Boris Tadic erről hétfőn beszélt az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott interjúban. "Csupán azt kérem az EU-tól, hogy teljesítse a maga részét. Mi elvégeztük a magunkét, és így fogjuk ezt folytatni" - mondta az elnök.

Az EU többször is leszögezte, hogy a tagjelölti státus elnyerésének feltétele a háborús bűnökkel vádoltak őrizetbe vétele. Tadic elmondta, hogy a szerb hatóságok azonnal akcióba lendültek, amikor lelepleződött Mladic rejtekhelye.

Cáfolta, hogy a kormányzat tudta volna, hol bujkál a tábornok, de szándékosan várt elfogásával, hogy lökést adjon az uniós ambícióknak. Cáfolta azt is, hogy Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a belgrádi látogatásához közeli időpontra időzítették a letartóztatást.

"Értelmetlenek ezek a megjegyzések. Az igazság az, hogy rögtön elfogtuk (Mladicot), amikor rábukkantunk" - szögezte le az elnök, aki szerint ugyanez a sors vár a másik körözöttre, Goran Hadzicra is.

Tadic biztos abban, hogy Szerbia "letartóztatja Hadzicot a következő néhány hét vagy egy hónap alatt, vagy az előttünk lévő egy év során". Mladicot a múlt csütörtökön fogták el 16 esztendei körözés után.

Az ENSZ nemzetközi törvényszéke a volt tábornokot a katonái által Boszniában 1992-95 között elkövetett atrocitásokért akarja elszámoltatni. Hadzicot a horvátországi háború (1991-95) idején elkövetett háborús bűncselekmények miatt körözi a hágai törvényszék.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.