Nem volt kényszerítő erő

Alábecsülték a cunamiveszélyt a japán atomerőmű üzemeltetői

Egy tíz évvel ezelőtti dokumentumból kiderült: alábecsülte a márciusi pusztító földrengés és szökőár erejét a katasztrófában súlyosan megrongálódott Fukusima Daicsi atomerőmű üzemeltetője, a tokiói áramszolgáltató vállalat, a TEPCO.

2011.05.27 14:56MTI

Tíz évvel ezelőtt a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség értékelést kért a TEPCO-tól az atomerőmű biztonságáról, s azt a választ kapta, hogy az erőművet az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv esetén sem éri károsodás. Az ügynökség megkeresésének nem volt kényszerítő ereje, a TEPCO önkéntes alapon, következmények nélkül válaszolhatott, s a válaszát elfogadták.
   
Szakértők egy része utólag bírálja a tokiói áramszolgáltatót, hogy nem számolt a végül bekövetkezett súlyos katasztrófával, s nem igazította hozzá a lehetőséghez az erőmű biztonsági berendezéseit.
   
A TEPCO azzal védekezik, hogy becsléseit a japán mérnökszervezet irányelveinek figyelembevételével készítette el, s így jutott arra a következtetésre, hogy az atomerőműnél egy esetleges cunami esetén 5,7 méternél nem lesz magasabb a vízszint. A márciusi szökőár ezzel szemben 14 méteres vízmagassággal járt, ami tönkretette az erőmű hűtőrendszerét és szivattyúit működtető generátorokat.
   
Az erőmű üzemeltetőit érő bírálatok nyomán Suto Nobuo professzor, az irányelvek elkészítésének egyik irányítója megvédte a dokumentumot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.