Kiszabadult négy újságíró

Martonyi: a magyar diplomácia büszke lehet a tripoli nagykövetség munkájára

Martonyi János külügyminiszter azt mondta: a magyar diplomácia büszke lehet arra, hogy Líbiában a magyar nagykövetség erőfeszítéseinek köszönhetően szabadult ki négy külföldi újságíró.

2011.05.19 13:54MTI

A nagykövetség elsődleges feladata a jelenlegi helyzetben a humanitárius tevékenység, "addig ott is kell maradnunk, ameddig szükség lesz ránk" - mondta a magyar diplomácia vezetője a Külügyminisztériumban egy újságírói kérdésre válaszolva Teodor Baconschi román külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után.
   
Martonyi János kifejtette: a tripoli magyar diplomáciai képviselet - amely szinte már csak egyedül képviseli az észak-afrikai országban az Európai Uniót és tagállamait - napok óta dolgozott azon, hogy a két amerikai, egy brit és egy spanyol újságíró először kapcsolatot teremthessen a családjával, a külvilággal, "és természetesen szorgalmaztuk, hogy ezeket az embereket a hatóságok bocsássák szabadon".
   
A miniszter arról beszélt: a legutolsó hírek szerint az újságírókat - akiket a magyar nagykövetség hozott el - elindultak gépkocsin Tunéziába, és a remények szerint biztonságban átléphetik a határt.
   
Martonyi János ismételten kifejezte köszönetét a nagykövetség munkatársainak, utalva arra, milyen körülmények között állnak helyt.
   
A Külügyminisztérium korábbi közleménye szerint szabadon engedtek Líbiában négy külföldi újságírót szerdán Magyarország tripoli nagykövetségének kitartó és áldozatos munkájának eredményeként. A líbiai kormány képviselője Magyarország tripoli nagykövetének adta át a hetek óta fogva tartott újságírókat. A tájékoztatás szerint az újságírók kiszabadításáért végzett eredményes munkájáért Pierre Vimont, az Európai Unió Külügyi Szolgálatának főtitkára levélben fejezte ki elismerését Marton Béla nagykövetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.