Kétmillió ember részesülhet támogatásban

Líbia: az ENSZ újabb adományokat kér humanitárius segélyalapja számára

Újabb adományokat kért líbiai alapja számára az ENSZ szerdán, 407,8 millió dollárra emelve azt az összeget, amelyből mintegy kétmillió, a líbiai konfliktus által sújtott személyt kíván segélyezni.

2011.05.18 16:41MTI

A mostanáig érvényben volt felhívás, amely egy 310 millió dolláros keret feltöltésére irányult, május végéig fedezi a program szükségleteit. Az újabb összegből a világszervezet szerint szeptemberig lehetne fianszírozni a Líbiában megkezdett segélyakciókat, mintegy 1,6 millió embert támogatva az észak-afrikai országban, illetve további félmillió, a harcok elől külföldre menekült személyt.
   
"Reális a veszélye annak, hogy súlyosbodni fog a humanitárius helyzet, egyfelől az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszertartalékok csökkenése miatt, másfelől amiatt, hogy nincs elegendő ember olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint például az egészségügy, miközben semmilyen megoldás nincs kilátásban az országot megosztó konfliktusra" - írta egy nyilatkozatban az ENSZ illetékese.
   
Panosz Mumcisz, az ENSZ líbiai segélyprogramjának koordinátora egy genfi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: arra számítanak, hogy mindenekelőtt az ország nyugati felében súlyosbodhat a helyzet, abban a térségben, ahol a líbiai lakosság 80 százaléka él.
   
"A nyugat egy valódi időzített bomba - mondta. - Minél tovább tartanak a harcok, annál válságosabb lesz a humanitárius helyzet, s ez különösen igaz az ország nyugati részére", ahová a világszervezet emberei jelenleg nem tudnak eljutni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.