Értelmét vesztette az eljárás

A Wiesenthal Központ bírálja Demjanjuk szabadon bocsátását

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ pénteken tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy egy német bíróság szabadon bocsátotta a 91 éves John Demjanjukot röviddel azután, hogy öt évi börtönre ítélte, amiért zsidó foglyok meggyilkolásában segédkezett a II. világháborúban.

2011.05.13 15:35MTI

"Demjanjuk szabadon bocsátása sajnálatos és az áldozatok megsértését jelenti" - mondta a francia hírügynökségnek Efraim Zuroff, a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó intézet vezetője. "Demjanjuk kiadatásának és bíróság elé állításának egész eljárása értelmét veszti, ha mindez ide vezet" - vélekedett.
   
Az ítélet ellen fellebbező vádlottat a bíróság azzal az indokkal helyezte szabadlábra, hogy Demjanjuk két évet töltött vizsgálati fogságban, s előrehaladott életkora, illetve hontalan státusa miatt nem áll fenn a szökés veszélye.
   
A vádlottat előzőleg bűnösnek találták abban, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legkevesebb 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. John Demjanjuk mindvégig tagadta bűnösségét, és ügyvédei jelezték, hogy az ítélet ellen fellebbeznek.
   
A hontalan Demjanjukot az egészségi állapota körül forgó, hosszas kiadatási eljárás után 2009-ben utasította ki az Egyesült Államok, ahol az 1950-es évek óta élt.
   
A csütörtöki döntés után a Simon Wiesenthal Központ először üdvözölte, hogy a Demjanjuk bűnösségét kimondó ítélet "egyértelmű üzenetet közvetít, amely szerint a holokauszt bűncselekményeinek tetteseit ma is, évtizedek elteltével is felelősségre lehet vonni". "Az áldozatok által régóta várt" győzelemként fogadta a bírósági határozatot a holokauszt kutatásával és oktatásával foglalkozó jeruzsálemi Jad Vasem emlékközpont is.
   
Egy korábbi kiadatás után 1986-ban Izraelben egyszer már elítélték Demjanjukot, mivel őt tartották a kegyetlenségéről hírhedt treblinkai "Rettegett Ivánnak". Halálra ítélték, végül azonban az izraeli legfelsőbb bíróság 1988-ban a személyazonosságával kapcsolatos súlyos kétségek miatt felmentette őt. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba.
   
Pere a náci bűnök ügyében indított egyik utolsó eljárás lehet, a 97 éves Képíró Sándor ügyével együtt, amely nemrég vette kezdetét Budapesten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.