Szabadlábra helyezték

Keményebben bántak volna a "náci" Demjanjukkal egyesek

Elítélték, de nem sokkal később - idős korára való tekintettel - szabadlábra helyezték a náci háborús bűncselekményekkel vádolt John Demjanjukot. Az ítélet erősen megosztja a német sajtót és a közvéleményt.

2011.05.13 09:48MTI

A müncheni tartományi bíróság döntése értelmében az ukrán származású, 91 éves férfi öt év börtönbüntetést kapott, de annak letöltésétől eltekintettek.

Demjanjukot péntektől egy helyi kórházban ápolják.

A férfit azzal vádolták, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként mintegy 27 ezer zsidó fogoly megölésében segédkezett.

A 18 hónapig tartó, sok szempontból történelmi per a csütörtöki ítélettel lezárult, noha a szövetségi bíróság felülvizsgálatot rendelhet el. Ez azonban valószínűtlennek számít, ugyanakkor a pénteki újságok arról írtak: a spanyol igazságszolgáltatás nemzetközi letartóztatási parancsot kezdeményezett Demjanjuk ellen, kérve kiadatását. A gyanú szerint ugyanis Demjanjuk később a flossenbürgi koncentrációs táborban is tevékenykedett, és ott a többi között spanyol zsidók meggyilkolásában közreműködött. Az ítélet és az azt követő szabadlábra helyezés megosztotta a német sajtót és a közvéleményt.

A sobibóri áldozatoknak a müncheni ítélethirdetéskor jelen lévő és az újságok által megszólaltatott hozzátartozói inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy Demjanjukot a bíróság egyértelműen bűnösnek nyilvánította, és elítélte. Számukra ez némi elégtételt jelent - fogalmazott többségük, hozzátéve, hogy céljuk nem a bosszú, hanem az igazság keresése volt.

Ebből kiindulva a szabadon bocsátást alig kommentálták. Demjanjuk bűnösségének kinyilvánítására és elítélésére helyezte a hangsúlyt a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is. A tanács korábbi vezetője, Charlotte Knobloch elismerően szólt a német igazságszolgáltatásról, és méltányosnak tartotta az ítéletet.


Hasonlóan foglalt állást a Deutschlandfunk rádióállomásnak nyilatkozva egy tekintélyes német nácikutató. Joachim Perels elfogadható ítéletről beszélt, kiemelve, hogy a bíróság egyértelműen kimondta Demjanjuk bűnösségét. A kutató utalt arra, hogy a vádlott minden bizonnyal életfogytiglani börtönbüntetést kapott volna, ha a perre nem 70 évvel a történtek után kerül sor. Így viszont - mint vélekedett - a tanúvallomások és az azóta folytatott kutatások nem szolgáltak 100 százalékos bizonyítékokkal.

Perels rámutatott: a per egyértelműen feltárta azt is, milyen szerepet játszottak a náci bűncselekmények végrehajtásában a Demjanjukhoz hasonló kollaboránsok.

A Die Welt című konzervatív napilap kommentárja szerint a valószínűleg utolsó náci per úgy ért véget, ahogy azt várták. Demjanjukot úgy ítélték el, hogy bűnösségét nem lehetett egyértelműen bizonyítani. A lap szerint semmi kétség nem fér ahhoz, hogy ukrán foglyokból lett őrök közreműködtek zsidók meggyilkolásában.

Az viszont nagyon is kétséges, hogy Demjanjuk köztük volt-e, és ha igen, mit is tett Sobibórban. Az áldozatok hozzátartozói az ítélet után végre úgy érezhetik, hogy - legalábbis ebben az esetben - évtizedes késéssel győzött az igazság. Az újság megítélése szerint mindez a kételyeknél nagyobb súllyal esik latba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.