Kizárt, hogy a Pakisztán nem tudott a támadásról?

Bin Laden - Éppen időben érkezett halál

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap csütörtöki elemzésében azt írta: a pakisztáni hatóságok alighanem tudtak az Oszama bin Laden háza elleni amerikai támadásról, a házban lévők nem védekeztek, és jó oka van annak, hogy az amerikai vezetés éppen most szánta el magát a támadásra.

2011.05.05 11:44MTI

A cikk szerint minden ellenkező állítás dacára szinte kizárt, hogy a pakisztáni hatóságok nem tudtak a támadásról. Ismeretlen helikopterek, különösen kötelékben még éjszaka is feltűnnek. Bin Laden házához igen közel emellett jelentős pakisztáni katonai egységek állomásoznak.

Nincs magyarázat arra, hogyan tudtak a helikopterek elérni a deszant színhelyére, ott leszállni, és hogyan lehetett az amerikai kommandósoknak 40 perce arra, hogy lövöldözés és robbantások közepette bevegyék a házat, teljesítsék feladatukat, összeszedjenek mindent, amit el akartak vinni, és nyugodtan tudjanak távozni. "Más szóval a pakisztáni fél tudott a történésekről, csak ezt nem akarják beismerni, mert foltot ejtene Barack Obama elnök vagány cowboyként viselt dicsfényén és a végrehajtók is kevésbé tűnnének hősiesnek" - írta a lap.
   
Hozzátette, hogy a ház lakóinak ellenállására vonatkozóan semmiféle bizonyítékot nem találtak, nem mutattak be, és várhatóan nem is fognak bemutatni.
   
Az elemzés rámutat: semmi akadálya nem lett volna, hogy bin Ladent foglyul ejtsék és bíróság elé állítsák, amint megtették Szaddám Husszein iraki diktátorral. A cél azonban a megsemmisítése volt, ezt bizonyítja, hogy főbe lőtték. A szerző szerint erre két lehetséges magyarázat van: vagy Obama jól tudta, hogy bin Laden már rég nem a nemzetközi terrorizmus kulcsfigurája, vagy a cél nem a fenyegetés csökkentése, hanem a bosszú hullámának kiváltása volt, hogy az valamely, egyelőre ismeretlen célra használja ki.


"Ám még ha igaznak tekintjük, hogy bin Laden már rég +nyugdíjba vonult+, az sem indok arra, hogy ne állítsák bíróság elé. E mögött az állhat, hogy az ellene felhozható vádak nem annyira gyilkosak, mint a tárgyalás során esetleg felszínre kerülő egyéb információk, például arról, hogy bin Laden talán jó ideje kapcsolatban állt a CIA-vel, és még csak nem is a Szovjetunió elleni hadviselésről lehetett szó, mint inkább az Egyesült Államok szövetségesei körében - például a Közel-Keleten - kifejtett destabilizáló tevékenységről.
   
Végül az elemzés szerint nem helytálló a feltételezés, amely szerint mindez azért most történt, mert Obama új elnökválasztási kampányára készül. Addig ugyanis még idő telik el, s a terrorizmus aktivizálódása inkább ronthatná az esélyeit.

Javíthatna a helyzeten egy "győzelmes kis háború", de Líbiában nemigen van mivel dicsekednie az amerikai hadseregnek. "Bin Laden ebben az esetben a legjobb volt a meglévő lehetőségek közül az erő és hatékonyság demonstrálására, és még szuperhőssé is teszi az elnököt. Úgy tűnik, egyszerűen a fiókban volt, amelynek kulcsát az amerikaiak már régen zsebre tették. Most elővették a kulcsot, kivették a fiókból bin Ladent, megmutatták, és eltakarították úgy, hogy senki nem találja meg" - írta a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.