Csernobil tízszer ekkora sugárzást okozott

Japán: a fukusimai és a csernobili atombaleset "különböző természetű"

A csernobili és a fukusimai nukleáris katasztrófa eltérő jellegét hangsúlyozta ismét a japán kormány kedden, az ukrajnai katasztrófa 25. évfordulóján.

2011.04.26 10:59MTI

"Világos, hogy a két eset különböző természetű - jelentette ki sajtótájékoztatóján Edano Jukio kormányszóvivő. - A (Fukusimában) kibocsátott radioaktivitás mennyisége körülbelül tizede" a Csernobilban kibocsátottnak.
   
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is több alkalommal hangoztatta már, hogy a két baleset "nagyon különböző", különösen a radioaktív kibocsátás szintjét tekintve.
   
Csernobil mérlege továbbra is vitatéma. Az ENSZ illetékes tudományos bizottsága szerint csak 31 operátor és tűzoltó halála hozható közvetlen összefüggésbe a sugárzással, míg a Greenpeace környezetvédő szervezet a radioaktív szennyezés legkevesebb százezer halottjáról beszél.
   
Japánban eddig egyetlen halálesetet sem tulajdonítottak a Tokiótól északkeletre lévő Fukusima-1 (Daiicsi) balesetének, amelyet a március 11-i nagy földrengés és szökőár okozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.