Közös nyilatkozat születhet az atombiztonságról

Schmitt a csernobili katasztrófával foglalkozó csúcstalálkozóra utazik

Az 1986-ban felrobbant csernobili atomreaktor köré tervezett újabb szarkofág megépítését szorgalmazó kijevi csúcstalálkozóra és donorkonferenciára utazik kedden Schmitt Pál köztársasági elnök.

2011.04.19 07:33MTI

A csernobili védekezés anyagi forrásainak előteremtésére összehívott keddi konferencián a magyar köztársasági elnök is felszólal, majd a katasztrófában érintett országok állam- és kormányfői várhatóan közös nyilatkozatot is elfogadnak az atomenergia biztonságos és innovatív felhasználásáról.
   
A Kijevtől mintegy 100 kilométerre fekvő csernobili nukleáris erőmű négyes reaktora 1986. április 26-án robbant fel, radioaktív szennyezést kibocsátva Európa nagy részére, mindenekelőtt az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnára, Fehéroroszországra és Oroszországra. A katasztrófa következtében 10 napig égett a nukleáris fűtőanyag, rengeteg radioaktív részecskét lövellve az atmoszférába, ami több mint 200 hirosimai bomba hatásával egyenértékű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.