Kirijenko szerint meg sem közelíti a csernobilit

A csernobilinak a 10 százalékát sem éri el a fukusimai sugárzás?

Szergej Kirijenko, az orosz Roszatom állami korporáció elnöke kijelentette: a fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset súlyosságát tekintve meg sem közelíti az 1986-ban történt csernobili balesetet, a sugárzás a csernobilinak a 10 százalékát sem éri el, a helyzet lényegesen jobb.

2011.04.13 15:46MTI

"A helyzet valójában jobb, és értékelésünk szerint nem hogy a legmagasabb szintet, a hetediket nem éri el a sugárveszély tekintetében, hanem még a 6. szintet sem. Nehézizotópok nem kerültek ki a reaktorokból" - mondta Kirijenko. Hozzátette: az orosz szakértők is nagyon tartottak attól, hogy a reaktormag leolvad, s az alapozást megolvasztva behatol a földbe, de ez nem történt meg.
   
Kirijenko szerint az orosz szakértők kezdettől fogva úgy vélték, hogy a veszély 5-6. szintű lehet, de a japán kollégák először a 4. szintet jelölték meg, most pedig az ellenkező végletbe estek.
   
Kirijenko újságírók előtt csodálkozását fejezte ki, amiért Japán a fukusimai erőmű balesetét a legmagasabb szintűre minősítette át, vagyis az eddig legsúlyosabb, az 1986-os csernobili katasztrófával azonos kategóriába sorolta. Kirijenko úgy vélte: a lépés mögött alighanem gazdasági-pénzügyi megfontolások állnak, s nem a sugárveszéllyel függ össze.
   
Feltette a kérdést, hogy vajon nem biztosítási szempontok állnak-e a háttérben, és azt mondta: "Mindenesetre furcsa az átminősítés".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.