"A líbiai nép döntsön a jövőjéről"

Rasmussen: a NATO a politikai megoldást támogatja

A líbiai válság politikai rendezése mellett foglalt állást a NATO főtitkára csütörtökön az atlanti szövetség kétnapos berlini külügyminiszteri értekezletét megnyitó beszédében.

2011.04.14 14:16MTI

Anders Fogh Rasmussen ismét hangsúlyozta, hogy a katonai erő alkalmazása önmagában nem a megfelelő eszköz a válság megoldására. Saját jövőjéről a líbiai népnek magának kell döntenie - szögezte le a főtitkár.
   
Rasmussen ugyanakkor megerősítette, hogy a NATO - partnereivel együtt - folytatja szerepvállalását az ENSZ 1973. számú határozatában foglaltak támogatása érdekében. Ez - mint utalt rá - légi és tengeri támogatást jelent. A szövetség - mint utalt rá - részt vesz a légtérzárlat biztosításában, a fegyverembargó betartatásában, továbbá a polgári lakosság elleni támadások megakadályozásában. Ezzel összefüggésben említette a Kadhafi-erők katonai kapacitásainak csökkentését célzó NATO-akciókat.
   
A főtitkár a szövetség közreműködésének fő célját a líbiai nép biztonságának garantálásában jelölte meg. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük a polgári áldozatokat, törekszünk arra, hogy akcióinkat óvatosan és pontosan, a lehető legnagyobb hatékonysággal hajtsuk végre" - fogalmazott Rasmussen, utalva arra, hogy mindez szöges ellentétben áll a Kadhafi-erők - a polgári lakosságot ismételten és megkülönböztetés nélkül támadó - tevékenységével.
   
A szövetség vezetője utalt a nemzetközi összekötő csoport szerepvállalására is. Emlékeztetett arra: a csoport előző napi dohai tanácskozásán a politikai megoldást sürgette, hangsúlyozta, hogy Kadhafi és rezsimje elvesztette legitimitását, továbbá haladéktalan tűzszünetre szólított fel.
   
Végezetül a főtitkár kijelentette, hogy a NATO a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek részeként mindaddig folytatja a válság rendezését célzó katonai akcióit, amíg a líbiai rezsim támadja az ország lakosságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.