Földrengés-cunami-nukleáris baleset

Újabb tripla katasztrófa lesz Japánban?

2011. április 7-én újabb földrengés rázta meg Japánt: a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földmozgás után cunamiriadót rendeltek el, a földrengés epicentrumától 35 kilométerre található az Onagawa erőmű.

2011.04.07 18:05ma.hu

Az RSOE EDIS jelentése szerint a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés miatt számos épület megrongálódott, hidak mentek tönkre, a gátak jelentősen sérültek, földcsuszamlások következtek be. A földfelszín nagy területen megrepedt, sérültek a vasúthálózatok is.

A rengés epicentruma Niiyamahama-tól, a Miyagi prefektúra nagyvárosától 42 kilométerre található, 40 kilométer mélyen. Innen 35 kilométerre található az Onagawa erőmű, melyet szintén a TEPCO üzemeltet.

Forrás: RSOE EDIS

Az erőmű már több földrengést is átvészelt, a 2005-ös földmozgás nagy port kavart, szemtanúk füstölni látták az erőművet, azonban az utólagos vizsgálatok szerint nem történt reaktorsérülés, a fekete füstöt pedig az áramellátást pótolni hivatott - és így a hűtést biztosító - dízelgenerátorok beindulása okozta, nem pedig reaktortűz.

Az Onagawai erőmű most átmeneti szállás lett.

A Kyodo hírügynökség szerint a 2011. március 11-ei, Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami eredményeként a gőzturbináknál tűz ütött ki, majd megemelkedett sugárzást mértek, azonban azt Fukusimából eredeztették, és nem magából az Onagawai erőműből, amit egyébként a földrengés napján leállítottak, és az - március 11-e - óta sem indították újra. Az erőmű területén egyébként számos, otthonát vesztett embert helyeztek el, szám szerint 200-at.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.