Vannak, akik maradnak az atompokolban

Japán: még van élet a szellemvárosban

Szellemvárosra emlékeztet a romokban heverő japán atomerőmű, Fukusima környéke. Az itteni lakosság nem tartózkodhat a lezárt zónában. Elvileg. Ám közülük többen is dacolnak a kiürítésre vonatkozó rendelettel.

2011.04.06 18:40MTI

Egy katona kíséretében közeledik a lezárt zónához Jamaucsi Szanaj. "Veszély! Tilos a belépés!" - olvasható egy táblán. Jamaucsi nem törődik a figyelmeztetéssel, és kisvártatva egy olyan területre ér, amelyet immár négy hete az egész világ atompokolként ismer. Húsz kilométerre fekszik Fukusima 1, az elpusztult atomerőmű, amelyből a légkörbe szabadul a láthatatlan radioaktív sugárzás.
   
A hatóságok kitelepítési rendelete ellenére még mindig vannak emberek - főként idősek - akik nem tágítanak. "Nem hagyhatom őket cserben" - mondja Jamaucsi. Ezért tér vissza minden nap a naharai városi tanács alelnöke a lezárt zónában fekvő településre - jóllehet tisztában van a veszéllyel. A 61 esztendős japán nem az egyetlen, aki "bátorságot" tanúsít.
   
Valójában csak a központi hatóságok tisztviselőinek és a mentési munkálatokban résztvevőknek engedélyezett a belépés. Rendőrök járőröznek a környéken, az idevezető utakon mindenütt ott áll a behajtani tilos tábla. A nyilvános telefonok, de még a mobiltelefonok sem üzemelnek.
   
Tojoda Naomi fotós személyesen akart meggyőződni a veszélyről. A katasztrófa után két nappal egy Geiger-Müller számlálóval felfegyverkezve a romos atomerőműhöz utazott és a készülék rögtön jelzett. "Felfoghatatlan, félelmes" - meséli Tojoda.
   
És ennek ellenére több olyan kitelepített is van, aki nem hagyja magát megfélemlíteni és visszatér, még ha rövid időre is. Mint például egy kisteherautó sofőrje, aki a helyi újságnak beszél arról, mi hozta vissza arra a helyre, ahol nemrégen még a cunami áldozatává vált háza állt. Egy órán át kutatott többek közt családi fotók után.
   
"A családi sírboltnál mondtam köszönetet, hogy négytagú családunk megmenekült a cunamitól" - meséli a férfi, aki csak azért imádkozott, hogy ezután is védelmet élvezzenek. "Habár nagy valószínűséggel sohasem jöhetünk vissza" - mondja.
   
Hasonló egy fémfeldolgozó üzem vezetőjének a története. Az 58 éves asszonyt sem riasztotta el a sugárzás, fiával együtt tértek vissza, hogy ruhaneműket és céges iratokat vegyenek magukhoz. Kiegyenlítetlen számlái vannak, nem akarja üzleti partnereit megvárakoztatni...
   
A visszamerészkedők elé olyan látvány tárul, amely akár egy horrorfilmből is származhatna: elhagyott falvak, mindenütt romba dőlt házak fogadják őket, miközben a "Tokió Sport" bulvárlap "A pokol képei" felirattal egymást felfal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.