Egy méteres szökőár várható

Friss! Tokiót újra 7,4 erejű földrengés rázta meg!

Alig egy hónappal a katasztrófához vezető földrengés-sorozat és több méter magas szökőár-hullámok okozta csapás után újabb földrengés rázta meg hajnalban Tokiót.

2011.04.07 18:37ma.hu/MTI

Szökőár-figyelmeztetést adott ki a japán meteorológiai központ, miután helyi idő szerint ma hajnalban újabb, 7,4-es erősségű rengés rázta meg Tokiót. A rengés epicentruma a parttól mintegy 40 km-re volt, de a szakemberek úgy vélik, a nyomás mintegy egy méter magasságú hullámokkal fogja elérni hamarosan a partot Miyagi tartományban.

Tokióban körülbelül egy percen keresztül érezték a rengéseket.

Japánt március 11-én rázta meg hatalmas, 8,9-es erősségű földrengés, majd több utórengés és 10 méter magasságig is nyúló szökőárok csaptak le a fővárosra, amelynek következtében a legutóbbi adatok szerint több mint 11 ezren meghaltak, valamint 16 ezer eltűnt személyt tartanak nyilván. Az anyagi károk is tetemesek, épületek tízezrei dőltek romba, az utak járhatatlanná váltak.

A katasztrófa következtében megsérült Japán egyik legnagyobb, Fukusimában található atomreaktora is, a sugárzást csak úgy tudták megállítani, hogy néhány nappal ezelőtt betonnal zárták le az erőmű sérült reaktorát, a sugárszennyezés viszont a levegővel és a vízzel is terjed, máris felbecsülhetetlen károkat okozva nemzetközi szinten is.

Az NHK állami televízió jelentése szerint az újabb földrengésben a fukusimai atomerőművek nem szenvedtek károkat. Március 11-én az áramellátás megszakadt, és a reaktorok hűtőrendszerei leálltak, amelynek következtében a hat reaktorból négyben megkezdődött a fűtőanyagrudak fúziója, összeolvadása.

Ez volt a legsúlyosabb nukleáris baleset a csernobili erőműben történt 1986-os katasztrófa óta.

A cunamiriadót lefújták

Az újabb rengés csaknem egy hónappal azután történt, hogy március 11-én a távol-keleti szigetország történetének legerősebb, 9-es fokozatú földmozgását regisztrálták, amely pusztító erejű tengeri szökőárt váltott ki. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a mostani volt a legerősebb utórengés a március 11-i természeti csapás óta.

Az NHK japán televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a földmozgás következtében hét ember megsérült, közülük ketten súlyosan. Mijagiból, illetve a szomszédos Aomori, Ivata és Akita kormányzóságokból áramkimaradásokat jelentettek. A Mijagi kormányzóságbeli Szendai városában a Jiji japán hírügynökség szerint öt helyen tűz ütött ki, tizenhárom helyen pedig gázszivárgást észleltek (vélhetően a gázvezetékrendszer megrongálódása miatt). A japán hatóságok szerint a csütörtöki rengés központja Mijagi kormányzóság partjai előtt, a tengerfenék alatt negyven kilométerrel volt. A földmozgást a kormányzóságtól 400 kilométerre délre fekvő Tokióban is érezni lehetett: itt több tucat másodpercen át mozogtak az épületek. A rengés erejét az első jelentések 7,4-es fokozatúra tették.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint az amerikai földtani intézet később 7,1-esre csökkentette a földmozgás becsült erejét. A japán meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy egy-két méteres szökőár lehetséges. Mijagi kormányzóságban felszólították az óceán partján élő lakosokat, hogy húzódjanak magasabban fekvő helyekre. A rengés után egy órával azonban tengeri szökőárnak semmi jelét nem lehetett tapasztalni, a földmozgás után másfél órával pedig le is fújták a cunamiriadót. A március 11-i földrengés által kiváltott, tíz méter magas tengeri szökőár ugyanebben a kormányzóságban szinte mindent lerombolt, ami az útjába került.

A természeti csapásban 28 ezer ember halt meg vagy tűnt el, a fukusimai atomerőműben pedig súlyos üzemzavarok keletkeztek, amelyek egy részét azóta sem sikerült felszámolni. Az NHK japán televízió szerint a csütörtöki földmozgás nem rongálta tovább a fukusimai atomerőművet, nem észleltek újabb üzemzavart. Az itt dolgozókat mindenesetre elővigyázatosságból evakuálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.