"Bűnösnek ítélte"

Fehér Ház: a koránégetés "Amerikára nem jellemző" dolog

A Fehér Ház hétfőn elhatárolódott a floridai koránégetéstől, hangsúlyozva, hogy az iszlám szent könyvének megsemmisítése "Amerikára nem jellemző dolog".

2011.04.04 21:48MTI

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor rámutatott, hogy egy floridai lelkipásztor koránégetése nem lehet indoka annak, hogy ENSZ-alkalmazottakat gyilkoljanak meg Afganisztánban.

Az ország északi részén, Mazar-i-Sarifban 22 ember - köztük a világszervezet 7 alkalmazottja - vesztette életét a Terry Jones floridai tiszteletes március 20-án megrendezett koránégetése nyomán kirobbant zavargásokban.

"A legteljesebb mértékig elítéljük a szent írás elégetését. Úgy gondoljuk, hogy az Amerikára nem jellemző és nem helyénvaló cselekedet" - jelentette ki a szóvivő. A Fehér Ház hétfő állásfoglalásával nyomatékosítani kívánta Barack Obama amerikai elnök szombati írásos nyilatkozatát, amelyben elítélte Terry Jones tettét. "A szent szövegek megszentségtelenítése - beleértve a koránét - az intolerancia és a vakbuzgóság megnyilvánulása" - szögezte le az elnök, aki szerint egyetlen vallás sem igazolja az ártatlanok legyilkolását. David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló NATO-erők parancsnoka a hétfői The Wall Street Journalben kijelentette, hogy a koránégetés következményei fokozott fenyegetést jelentenek az amerikai erők számára.

Jones tiszteletes közölte: nem érzi magát felelősnek az ENSZ-képviselet elleni gyilkos támadás miatt, s úgy nyilatkozott, hogy a koránégetést az iszlamista radikálisok az általuk elkövetett erőszakcselekmények indokául próbálják meg feltűntetni.

Jones az a lelkipásztor, aki a szeptember 9-i terrortámadás tavalyi évfordulóján azzal keltett felhördülést a muszlim világban, hogy nyilvános koránégetést akart rendezni. Az akkori visszalépés után március 20-án "bűnösnek ítélte", és mégis elégettette az iszlám szent könyvét.


Az égetést egy hatórás "per" után ejtették meg a floridai Gainesville-ben, amelyen a "bíró" maga a képesítés nélküli pap, Terry Jones volt. A "tárgyalást" mintegy 30 ember előtt ejtették meg.

"Lefolytattuk a bírósági tárgyalást. Olyan igazságosan jártunk el, amennyire csak lehetséges, ami - mint képzelhetik - nagyon nehéz volt" - nyilatkozott utóbb Jones tiszteletes.

A korán mostani "kivégzésének" módjáról a floridai vallási közösség Facebook-oldalán lehetett szavazni.

Az ítészek - akiknek száma Jones szerint több száz volt - a ledarálás, az elsüllyesztés, a fegyveres kivégzőosztag és az elégetés között választhattak. A választás végül az egy órán át kerozinban áztatott szent könyv felgyújtására esett. Magát az égetést egy másik tiszteletes végezte el, mert Jones szerint ez nem fért volna össze "bírói" szerepével.

Folytatódnak Afganisztánban a Korán-égetés miatti tüntetések

Hétfőn ismét ezrek vonultak utcára Afganisztánban, tiltakozva az Egyesült Államokban két hete történt Korán-égetés miatt. A hatóságok később azt jelentették, hogy a nap folyamán életét vesztette két NATO-katona, akikkel egy afgán egyenruhás férfi végzett.

Az ország keleti részén fekvő Dzsalálábádban ezer helybeli gyűlt össze és torlaszolta el a fővárosba, Kabulba vezető főutat, miközben a Korán-égetést megszervező amerikai Terry Jones lelkipásztort ábrázoló fényképeket égettek - mondta el Nangharar tartomány kormányzati szóvivője.

A szomszédos Laghman és Paktia tartományban több helyütt békés tüntetéseket tartottak az iszlám szent könyvének megszentségtelenítése miatt, valamint a déli Helmand tartomány néhány településén is utcára vonultak az emberek. Az Afganisztán északi és déli részén negyedik napja tartó zavargások eddig már 20 halálos áldozatot követeltek. A nyugati politikai és katonai vezetők - közöttük Barack Obama amerikai elnök és David Petraeus, a nemzetközi erők afganisztáni főparancsnoka - elítélték a Korán elégetését, de ez a jelek szerint nem sokat enyhített az afgánok haragján. Közben Észak-Afganisztánban, a NATO majmanai bázisán egy afgán egyenruhás férfi agyonlőtte az észak-atlanti szövetség két katonáját, akik épp kiképzést tartottak a helyi rendőrségnek.

Az elkövető elmenekült a helyszínről, a NATO és az afgán hatóságok pedig megkezdték a történtek kivizsgálását - közölte egy belügyminisztériumi szóvivő.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadó afgán tisztviselő volt-e vagy pedig a tálibok táborához tartozik, és beszivárgott az afganisztáni biztonsági erő tagjai közé. Az utóbbi "gyakorlat" ugyanis egyáltalán nem számít ritkaságnak azóta, hogy a NATO és az afgán erők szorosabbra fűzték az együttműködésüket, készülve a védelmi feladatok afgán kézbe adására, amely júliusban veszi majd kezdetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.